24 września br. zorganizowany został przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa konkurs „Słodkie Smaki Regionów.” Wydarzenie miało miejsce podczas trwania Kongresu „Programy rządowe na rzecz polskiej wsi” w Targach Kielce. Wspomniany program jest wspólną inicjatywą Ministerstwa Środowiska, Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Podczas spotkania odbył się cykl wykładów przeprowadzonych przez przedstawicieli Resortu Środowiska, Głównego Inspektoratu Sanitarnego, KAS-u, WFOŚiGW w Kielcach. Prezentację nt. rejestracji produktu regionalnego przedstawił Jacek Toś , Dyrektor Oddziału Terenowego KOWR w Kielcach. Do konkursu, którego celem było przygotowanie deseru regionalnego, zgłosiło się 19 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa świętokrzyskiego. Zwyciężyły następujące Koła:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Klimontowa za ciasto „Cappuccino”
II miejsce – Goło Gospodyń Wiejskich z Sadłowic za deser z kaszy jaglanej
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Milczan, które przygotowało „Snikers” z jabłkami.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przygotował specjalne nagrody, a dodatkową atrakcją wydarzenia był występ KGW Gorzyczany oraz pokaz kulinarny przeprowadzony przez profesjonalnych kucharzy.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.