Kongres „Programy rządowe na rzecz polskiej wsi” na Mazowszu - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Kongres „Programy rządowe na rzecz polskiej wsi” na Mazowszu

W dniach 22 oraz 27 września 2019 r. w Ostrowi Mazowieckiej oraz Nowym Opolu k. Siedlec Oddział Terenowy w Warszawie zorganizował konkurs „Słodkie Smaki Regionów” dedykowany kołom gospodyń wiejskich z woj. mazowieckiego. Cykl spotkań w ramach Kongresu „Programy rządowe na rzecz polskiej wsi” jest wspólną inicjatywą Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Środowiska, Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.

Celem konkursu było promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Przedmiotem konkursu było opracowanie przepisu
oraz wykonanie deseru regionalnego przez każdy z zespołów. Potrawy zostały przygotowane
z produktów pochodzenia polskiego z dbałością o walory smakowe i estetyczne,
ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych tradycji właściwych dla regionu reprezentowanego przez dany zespół.

Gościem honorowym obu spotkań był Minister Środowiska Henryk Kowalczyk, który
w swoich wystąpieniach nawiązał do współpracy między instytucjami rządowymi a Kołami Gospodyń Wiejskich. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentował zastępca dyrektora Oddziału Terenowego w Warszawie Jerzy Wal.

Konkurs „Słodkie smaki regionów” w Ostrowi Mazowieckiej rozstrzygnięto oraz wręczono okolicznościowe dyplomy i nagrody ufundowane przez KOWR za 1, 2 i 3 miejsce, które zajęły koła:

1 miejsce – KGW Żebry-Wierzchlas za „Jesienny deser”,

2 miejsce – KGW „Nowoczesne babki” z Sielec za „Malinową chmurkę z bezą”,

3 miejsce – KGW Gałków Duży za Marcinka z sosem malinowym .

Natomiast konkurs w Nowym Opolu rozstrzygnięto w następującej kolejności:

1 miejsce – KGW w Strzale za jeżyki biszkoptowe z masą maślaną,

2 miejsce – KGW w Ładzyniu za torcik marchewkowy z jabłkami,

3 miejsce – KGW w Pruszynie za „Bocianie łapy”.

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w promowaniu polskiej tradycji kulinarnej.

 

Informacje z regionów