8 grudnia 2022r. w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie odbyła się Wojewódzka Konferencja Szkół Promujących Zdrowie przy współudziale Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie.
Konferencję uroczyście otworzyła Dyrektor Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie Alina Niezgoda przywołując słowa Hipokratesa „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Przedstawiciel OT KOWR w Olsztynie Andrzej Szczapa podkreślił znaczenie udziału w konferencji i przedstawił działania KOWR na rzecz promocji żywności wyprodukowanej przez lokalnych producentów.
W trakcie wydarzenia swoje odczyty przedstawili dr. inż. Adam Więk nt. Czerwone mięso zabija – nośny tytuł medialny, ostrzeżenie zdrowotne czy materiał źródłowy?” oraz dr. inż. Joanna Ciborska nt. „Jedzenie emocjonalne - emocje i rola jedzenia w ich regulacji”. O tym jak zadbać o dobry stan psychiczny, emocjonalny i społeczny uczniów opowiedziała Małgorzata Głodzik z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Szczytnie.
Dodatkowo w ramach prowadzonych działań OT KOWR zorganizował degustację żywności pochodzącej od regionalnego producenta - Zajazd „Tusinek”.
Wydarzeniu tradycyjnie towarzyszyły występy muzyczne uczniów Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.
OT Olsztyn
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.