Rozwój krótkich łańcuchów dostaw, certyfikacja produktów, tworzenie produktu lokalnego – tak ważne i istotne tematy poruszono podczas konferencji „Działania na rzecz rozwoju krótkich łańcuchów dostaw na poziomie lokalnym i regionalnym” zorganizowanej przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach w dniu 23 listopada 2022 r.
Konferencja zorganizowana dla rolników i producentów z terenu województwa małopolskiego była dobrą okazją do zapoznania się z tematyką ważną z punktu widzenia wyzwań stawianych dzisiejszemu rolnictwu. Zebrani mogli dowiedzieć się m.in. jaką szansę daje certyfikacja produktów, jak tworzyć lokalną markę w oparciu o identyfikację produktu lokalnego oraz jakie benefity dostarczają rodzime rasy m.in.: gęsi, kaczek, kóz i owiec.
Na zakończenie konferencji odbył się pokaz kulinarny pn. „Efektywne wykorzystanie gęsiny i jagnięciny w ofercie turystyczno-gastronomicznej regionu” przygotowany przez Piotra Lenarta – eksperta kulinarnego i koordynatora Szlaku Kulinarnego Niech Cię Zakole.
Podczas konferencji Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Krakowie reprezentowała Dyrektor Janina Burzyńska.
OT Kraków
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.