W dniu 28 sierpnia 2022 r. na terenie Obiektu Fundacji na Rzecz Kultury Fizycznej i Sportu w Kolbuszowej przy okazji dożynek gminnych odbył się Piknik z PRODUKTEM POLSKIM, podczas którego rozstrzygnięto I etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” w powiecie kolbuszowskim.
W konkursie rywalizowało 15 zespołów Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały tradycyjne potrawy charakterystyczne dla powiatu kolbuszowskiego w województwie podkarpackim. W opinii Komisji, najlepszym daniem, okazała się Kapusta ziemniaczana z grochem przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Hucina. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Niwiskach za przygotowanie Barszczu grzybowego na zakwasie, zaś trzecie miejsce zajęły panie z KGW za Kapustę - Parzybrodę.
Nagrody w postaci czeków wręczył Kierownik WRR OT KOWR Rzeszów – Damian Przedzieńkowski. Zwycięskie drużyny otrzymały nagrody pieniężne ufundowane przez KOWR w wysokości: 1000 zł, 800 zł i 500 zł. Dodatkowe nagrody wręczyli także Poseł na Sejm RP – Zbigniew Chmielowiec, Burmistrz Kolbuszowej – Jan Zuba, Starosta Kolbuszowski – Józef Kardyś, Przewodniczący Rady Powiatu – Mieczysław Burek, Kierownik Placówki Terenowej ARiMR w Kolbuszowej – Marek Salwa, Przedstawiciel KRUS Placówka w Kolbuszowej – Andrzej, Zastępca Prezesa WFOŚiGW w Rzeszowie – Bogusław Kida, Wójt Gminy Przeworsk – Daniel Krawiec,
Wydarzenie było świetną okazją do wspólnego spędzenia czasu razem z rodziną i przyjaciółmi przy degustowaniu regionalnych potraw i muzyce ludowej.
Dla najmłodszych zorganizowano gry i zabawy z animatorami. Wszystkim serdecznie dziękujemy, zwycięskim kołom gratulujemy.
OT Rzeszów
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.