Konkurs kulinarny „Bitwa na Smaki” odbył się 5 marca 2019 r. w Kielcach. Współorganizatorami konkursu była Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy oraz Zakładzie Doskonalenia Zawodowego. W wydarzeniu uczestniczył OT KOWR w Kielcach.
Do rywalizacji w „Bitwie na smaki” stanęło siedem dwuosobowych zespołów. Na przygotowanie potrawy młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli 120 minut. Najważniejszym składnikiem dania głównego była polędwica wieprzowa w towarzystwie produktów regionalnych. Najlepiej z zadaniem poradzili sobie Karina Topolian i Bohdan Shepel, którzy przygotowali polędwiczkę w sosie pomarańczowo-musztardowym z puree z batatów. Celem konkursu była popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy wśród młodzieży, na temat produktów regionalnych i tradycyjnych, dlatego Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa promując kampanię Polska Smakuje, włączył się w organizację konkursu. Nagrody ufundowane przez KOWR wręczył Jacek Toś, dyrektor OT KOWR w Kielcach.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.