W dniach 8-10 kwietnia br. Galerii Emka w Koszalinie odbył się bogaty w produkty regionalne, warsztaty, atrakcje muzyczne i świąteczne smaki - Jarmark Wielkanocny „PRODUKT POLSKI na Wielkanocnym stole”, organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie.
Jarmark Wielkanocny „ PRODUKT POLSKI na Wielkanocnym stole” był wypełniony smakiem lokalnych produktów, tradycjami związanymi ze świętami Wielkiej Nocy oraz atrakcjami dla najmłodszych.
Ponad 20 wystawców z regionu, w tym producenci lokalni, Koła Gospodyń Wiejskich oraz zaproszeni goście, z dumą prezentowali swoje produkty oraz wytwarzane przez siebie smaki. Na stoiskach można było kupić m.in. zakwas na świąteczny żur, miody, sery, tradycyjne wędliny oraz przetwory. Przez trzy dni jarmark odwiedziły setki osób, które mogły nie tylko kupić najwyższej jakości produkty, które zostały wytworzone lokalnie i pochodzą z rodzimych surowców.
Nieodzownym elementem koszalińskich Jarmarków są pokazy kulinarne z wykorzystaniem regionalnych produktów. Ponadto Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przygotował szereg animacji takich jak pokaz tańca współczesnego, tworzenie wspólnej Palmy Wielkanocnej, koncert Zespołu Państwowych Szkół Muzycznych a także teatrzyk dla dzieci. Ogromną popularnością odwiedzających cieszył się pokaz historyków-rekonstruktorów, którzy przez dwa dni prowadzili prezentacje i prelekcje pt. „Święta na zamku, czyli alchemia Wielkiej Nocy”. Prezentując nie tylko zastawy i narzędzia XIV i XV wiecznej kuchni, ale także autentyczne potrawy i tradycje, m.in. sposoby na barwienie pisanek naturalnymi barwnikami, czy historię tradycji śmiusa-dynusa.
Na stoisku przygotowanym przez Oddział Terenowy KOWR w Koszalinie pracownicy rozmawiali
z odwiedzającymi jarmark na temat świadomości konsumenckiej, walorach lokalnej żywności a także o znaczeniu loga PRODUKT POLSKI na zakupionych produktach.
POT Koszalin
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.