II Ogólnopolski Konkurs pt. ,,Zboża najwyższej jakości” - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

II Ogólnopolski Konkurs pt. ,,Zboża najwyższej jakości”

W poniedziałek, 20 września br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach odbył się II Ogólnopolski Konkurs „Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych"

Celem konkursu „Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych” jest popularyzacja konsumpcji oraz zwiększenie świadomości na temat zbóż prastarych, do których należą m.in. samopsza, płaskurka, orkisz, jak również pszenica i żyto.

Do rywalizacji konkursowej przystąpiły dwie drużyny – młodzież z Dobryszyc oraz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie.

Uczestnicy pierwszej kategorii PIEKARZE, mieli za zadanie przygotować bułki oraz dwa chleby w dowolnej formie. Zadaniem w drugiej kategorii KUCHARZE było sporządzenie zupy, dania głównego oraz deseru.

Udział w tym wydarzeniu wziął także Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, reprezentowany przez  Zastępcę Dyrektora KOWR OT Łódź  Marka Sarwę, który zasiadał również w komisji konkursowej.

Uczniowie wykonywali zadania pod okiem Pana Czesława Meusa ze Stowarzyszenia Polska Ekologia.

Zwycięzcy konkursu wezmą udział w finale,  który odbędzie się w województwie podlaskim w drugiej połowie października.

OT Łódź

Informacje z regionów