II Ogólnopolski Konkurs dla młodzieży ze szkół spożywczych - „Zboża najwyższej jakości - Powrót do zbóż pradawnych” - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

II Ogólnopolski Konkurs dla młodzieży ze szkół spożywczych - „Zboża najwyższej jakości - Powrót do zbóż pradawnych”

W dniu 02 czerwca 2021 r. w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży odbył się etap okręgowy II Ogólnopolskiego Konkursu dla uczniów szkół o profilu spożywczym.

Organizatorem konkursu był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych - Polska Ekologia. Odział Terenowy KOWR reprezentowała Pani Jadwiga Zabielska Dyrektor OT w Białymstoku, która uczestniczyła w pracach Jury. Głównym celem konkursu było budowanie świadomości oraz edukacja w zakresie spożycia zbóż w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem prastarych odmian. Czteroosobowe drużyny ze szkół rolniczych o profilu gastronomicznym, walczyły
o miejsce w finale w dwóch kategoriach: kucharz oraz piekarz. Komisja konkursowa wyłoniła zwycięzców po 4-ro godzinnej rywalizacji w czasie, której uczestnicy przygotowali zupy, dania główne, desery oraz upiekli chleby i bułki. Główną uwagę zwracano na walory smakowe i estetyczne, a także na organizację pracy. Na zakończenie odbyło się uroczyste wręczenie nagród ufundowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

OT Białystok

Informacje z regionów