II Europejski Festiwal Kuchni Tatarskiej - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

II Europejski Festiwal Kuchni Tatarskiej

W dniu 31 lipca 2021 r. w Kruszynianach na Podlasiu odbyła się XIV edycja tatarskiego święta „Sabantuj” Tatarzy i Przyjaciele, połączonego z II Europejskim Festiwalem Kuchni Tatarskiej.

Jak co roku, na to wydarzenie do tej niewielkiej wsi na Podlasiu przybyło setki turystów z całej Polski oraz zaproszeni goście z zagranicy. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Tatarska Jurta, Powiat Sokólski, Fundacja Asman oraz Fundacja Tatarskie Towarzystwo Kulturalne.

Na zaproszenie organizatorów stoisko informacyjno-promocyjne wystawił OT KOWR w Białymstoku gdzie można było dowiedzieć się o bieżących mechanizmach realizowanych przez KOWR. Pod naszym namiotem z logotypami Polska smakuje i KOWR odbyły się również warsztaty kulinarne z tematu „Nie marnowania żywności” gdzie pod okiem doświadczonego kucharza Kuby Korczaka przygotowano orzeźwiający chłodnik z polskich warzyw i nabiału a uczestnicy otrzymali drobne gadżety z logotypami Polska smakuje.

Na przybyłych na festiwal gości czekało szereg atrakcji. Stoiska z wyrobami rzemieślniczymi, swojskim jadłem, gry i zabawy dla dzieci, na scenie zaprezentowały się zespoły artystyczne. Odwiedzjący korzystając ze znakomitej pogody poznawali kulturę i kuchnię Tatarów. Można było posmakować robionych na miejscu przysmaków kuchni tatarskiej. Tradycyjnie odbyły się konkursy kulinarne na najlepszego tatara, oraz konkurs dla młodzieży, która przygotowywała pierogi z serem pod okiem doświadczonych kucharzy.

Informacje z regionów