I piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Brzegu - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

I piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Brzegu

W dniu 18 czerwca 2022 r. w Brzegu odbył się pierwszy w województwie opolskim Piknik z PRODUKTEM POLSKIM, podczas którego rozstrzygnięto I etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla powiatu brzeskiego i namysłowskiego.

Organizatorami wydarzenia byli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Brzeskie Centrum Kultury.

Bogaty program pikniku, obfitujący w szereg atrakcji, znakomite potrawy ukazujące bogactwo kulinarne naszego regionu i piękna pogoda sprawiły, iż inicjatywa spotkała się z dużym zainteresowaniem osób odwiedzających. Do konkursowych rywalizacji przystąpiło dziesięć znakomitych Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały tradycyjne potrawy charakterystyczne dla regionu opolskiego.

•Koło Gospodyń Wiejskich we Włochach „Cepeliny z mięsem”

•Koło Gospodyń Wiejskich Michałów „Karczek po wiejsku”

•Koło Gospodyń Wiejskich Różyna „Różynianki” „Wiejskie kotleciki z sosem grzybowym”

•Koło Gospodyń Wiejskich Przeczów „Cepeliny babcine”

•Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie „Pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody”

•Koło Gospodyń Wiejskich Bukowa Śląska „Pierś z kaczki w sosie żurawinowym, młode ziemniaki, ćwikła z chrzanem

•Koło Gospodyń Wiejskich w Brzozowcu „Trybowana kaczka, nadziana trybowanym kurczakiem, faszerowana mięsem mielonym, podawana z kaszą pęczak, sos z suszonych grzybów ćwikła z chrzanem”

•Koło Gospodyń Wiejskich Strzelce Namysłowskie „Wołowina z serem, duszona w piwie z ciemnymi kluskami i surówką”

•Koło Gospodyń Wiejskich w Bukowie „Szarpaniec wieprzowy po wiejsku”

•Koło Gospodyń Wiejskich Grodziec „Sine kluski”

Komisja konkursowa w składzie: Przewodniczący Komisji – kucharz, ekspert kulinarny Łukasz Szewczyk, Poseł na Sejm RP Violetta Porowska, Dyrektor OT KOWR w Opolu Waldemar Janeczek, Dyrektor OR ARiMR w Opolu Wojciech Komarzyński, Z-ca Dyrektora OR KRUS w Opolu Piotr Ciona oraz Dyrektor OODR w Łosiowie Mariusz Litwinowicz ostatecznie zadecydowała o przyznaniu trzech nagród głównych.

Miejsce pierwsze zajęło Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie za „Pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody”. Na miejscu drugim znalazło się Koło Gospodyń Wiejskich Strzelce Namysłowskie za „Wołowinę z serem, duszoną w piwie z ciemnymi kluskami i surówką”. Miejsce trzecie natomiast zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Przeczów za „Cepeliny babcine”.

Wszystkim przybyłym na wydarzenie serdecznie dziękujemy, zwycięskim KGW gratulujemy i już teraz zapraszamy na kolejne Pikniki z Produktem Polskim.

OT Opole

Informacje z regionów