I etap VI edycji konkursu kulinarnego „Bitwy regionów” w świętokrzyskim rozstrzygnięty! - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

I etap VI edycji konkursu kulinarnego „Bitwy regionów” w świętokrzyskim rozstrzygnięty!

W dniu 14 lipca 2021 r. w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Kielcach, odbyły się obrady Komisji konkursowej I etapu VI edycji konkursu kulinarnego „Bitwa regionów”. W szranki stanęły 23 Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa świętokrzyskiego.

W składzie jury, któremu przewodniczył Dariusz Stachowicz z-ca dyrektora OT KOWR w Kielcach, zasiadła pani Ewelina Baran dziennikarka TVP3 Kielce oraz pan Andrzej Gad szef kuchni z restauracji Tęczowy Młyn w Kielcach. Po burzliwych obradach jury wyłoniło zwycięzców:

  • I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich "Kukułki" Rzeczyca Mokra „Młody kurczak w otulinie słoniny na zasmażanej kapuście z pomidorami i kluchami siwuchami”,
  • II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich "OSINIANKI" w Osinach „Pieczone pierogi z zakwaszanymi ziemniakami i lebiodą”,
  • III miejsce  -  Koło Gospodyń Wiejskich w Bębnowie „Karczek z jelenia w deptoku podany
    z dziadem z boru”.

Komisja Konkursowa przyznała również dwa wyróżnienia:

  • Koło Gospodyń Wiejskich Jaworzanki w Jaworzu „Łobiadowe chłopskie pożywienie” - zestaw obiadowy
  • Koło Gospodyń Wiejskich Klimontowianki „Zupa krem kartoflanka na serwatce”.

Pieczę nad przebiegiem prac komisji sprawował Jacek Toś – dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Kielcach.

Wszystkim kołom serdecznie dziękujemy za udział w konkursie, a zwycięzcom gratulujemy!!!

Informacje z regionów