Od 27 do 29 września br. na rynku w Grudziądzu odbyła się pierwsza edycja Festiwalu „Przypalanka”. Główną ideą przyświecającą organizacji wydarzenia jest kultywowanie przemysłowych i rzemieślniczych tradycji Grudziądza, który od wieków jest prężnym ośrodkiem przemysłu spożywczego, a charakter miasta tworzą silne marki z branży spożywczej. Wiele grudziądzkich firm oferuje produkty najwyższej jakości, które cieszą się powodzeniem nie tylko w kraju, ale i za granicą.
Na festiwalu zaprezentowali się regionalni i lokalni rzemieślnicy i producenci żywności tradycyjnej i ekologicznej, między innymi wyrobów z gęsiny, tradycyjnych wędlin, serów z Podhala, owoców w czekoladzie, pączków staropolskich, pieczywa, kwasu chlebowego, konfitur i pierników. W części handlowej imprezy udział wzięło niemal 30 wystawców – producentów żywności produkowanej w sposób tradycyjny lub w oparciu o historyczne receptury.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zorganizował stoisko informacyjno-promocyjne „Polska Smakuje”, gdzie dzięki uprzejmości wystawców można było skosztować owoców od lokalnych producentów.
Festiwal nie mógłby odbyć się bez oprawy muzycznej i koncertów gwiazd - zespołu InoRos z Liberem, grupy Felivers, Zuzy Jabłońskiej i legendy bluesa - zespołu Zdrowa Woda.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.