Ekopiknik oraz Targi Ekologiczne „Beskidy Miodem Płynące-Kraina przyjazna pszczołom” z KOWR. - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Ekopiknik oraz Targi Ekologiczne „Beskidy Miodem Płynące-Kraina przyjazna pszczołom” z KOWR.

W dniu 18 września br. w miejscowości Leśna koło Żywca odbył się Ekopiknik oraz Targi Ekologiczne „Beskidy Miodem Płynące-Kraina przyjazna pszczołom”

Wydarzenie zostało objęte Patronatem Honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy. Organizatorem imprezy było Stowarzyszenie Aktywnych Polaków, Fundacja Zaangażowani.pl, Sołectwo Leśna oraz Wójt Gminy Lipowa. Współorganizatorzy Ekopikniku: Poseł na Sejm RP- Przemysław Drabek, Urząd Marszałkowski w Katowicach, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Wody Polskie, Arcyksiążęcy Browar w Żywcu, Starostwo Powiatowe w Żywcu, Urząd Gminy Gilowice, Urząd Gminy Lipowa, Urząd Gminy Łękawica, Urząd Gminy Łodygowice, Koło Pszczelarzy Ziemi Żywieckiej, Beskidzkie Międzygminne Koło Pszczelarzy z siedzibą w Gilowicach i Beskidzki Związek Pszczelarzy „Bartnik”.

Celem przedsięwzięcia była promocja polskiej żywności oraz pszczelarstwa, a także promocja głównego wieloletniego projektu „Beskidy Miodem Płynące – kraina przyjazna pszczołom”. Podczas wydarzenia odbyła się prezentacja dorobku Kół Gospodyń Wiejskich oraz pszczelarzy, występy zespołów muzycznych, kabaretu, a także wystawa ekologicznych rozwiązań w przemyśle. Wręczone zostały nominacje do nagród „Ekozaangażowany i Aktywnych – Beskidy Miodem Płynące”.

Przybyli goście mieli możliwość zakupu ekologicznej żywności bezpośrednio od jej producentów oraz pogłębienia wiedzy na temat zdrowego trybu życia i zdrowej, ekologicznej żywności.

Na wydarzeniu nie zabrakło Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT Częstochowa ze swoim stoiskiem informacyjno-promocyjnym. Odwiedzający mieli okazję do zaczerpnięcia wiedzy  m.in. o serwisie „Polska smakuje”, bezpośrednio od  Wystawców w nim zarejestrowanych. Oferujących produkty żywnościowe wysokiej jakości, wytwarzane zgodnie ze specyficznymi, często tradycyjnymi metodami produkcji, na bazie rodzimych surowców, wyróżniające się cechami jakościowymi i zdrowotnymi oraz walorami smakowymi.

OT Częstochowa

Informacje z regionów