„Co do kawy? – Lubelskie na słodko” - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

„Co do kawy? – Lubelskie na słodko”

W dniu 16 września br. podczas Lubelskiego Jarmarku odbył się konkurs „Co do kawy? – Lubelskie na słodko” skierowany do lubelskich restauratorów. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa objął wydarzenie patronatem oraz ufundował nagrody dla Laureatów.

Organizatorem konkursu „Co do kawy? – Lubelskie na słodko”  który odbył się w historycznej hali Fabryki Wag Hessa przy ul. Lubartowskiej 77 w Lublinie była firma Magdalena Niedziałek „Dąbrówka”. Współzawodnictwo polegało na przygotowaniu deseru podawanego do kawy, inspirowanego lubelską kuchnią tradycyjną z wykorzystaniem lokalnych produktów od dostawców współtworzących Jarmark Lubelski. To inicjatywa, która ma na celu promocję lokalnych produktów żywnościowych oraz pomoc producentom rolnym, którzy wytwarzają zdrową, ekologiczną żywność wysokiej jakości. Komisja konkursowa oceniła i tym samym wyłoniła trzy najlepsze ciasta do kawy po lubelsku:

I miejsce – Restauracja Giuseppe

II miejsce – Cukiernia W. Chmielewski

III miejsce – Kawiarnia Carmelito

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowali: Kamila Grzywaczewska – Dyrektor KOWR OT w Lublinie, Anna Baluch - Zastępca Dyrektora KOWR OT w Lublinie oraz Marek Wojciechowski - Zastępca Dyrektora KOWR OT w Lublinie.

OT Lublin

Informacje z regionów