Bitwa Regionów w Reszlu - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Bitwa Regionów w Reszlu

7 sierpnia 2022 r. w pięknej scenerii reszelskiego amfiteatru odbyło się wydarzenie pn. „Reszelski Festyn Kulinarny”, któremu towarzyszył Piknik z PRODUKTEM POLSKIM, na którym Koła Gospodyń Wiejskich z powiatów giżyckiego i kętrzyńskiego woj. warmińsko-mazurskiego wzięły udział w Konkursie „Bitwa Regionów”.

Uroczystego otwarcia wydarzenia dokonali gospodarze wydarzenia: Burmistrz Reszla Marek Janiszewski i Starosta Kętrzyński Michał Kochanowski oraz organizatorzy: Zastępca Dyrektora Oddziału Terenowego KOWR w Olsztynie Jacek Pawlik,– Dyrektor Oddziału Regionalnego KRUS w Olsztynie Henryk Żuchowski i Zastępca Dyrektora Oddziału Regionalnego ARiMR w Olsztynie Bogdan Moroz. Wśród zaproszonych gości pojawiło się wielu przedstawicieli samorządu lokalnego oraz instytucji rolniczych.

Piękna słoneczna pogoda oraz lokalizacja amfiteatru przyciągnęły liczne grono mieszkańców Reszla i turystów odwiedzających reszelski Zamek i pobliską Świętą Lipkę.

Podczas występów zespołów ludowych oraz licznych atrakcji dla dzieci i młodzieży, Koła Gospodyń Wiejskich prezentowały przed Komisją Konkursową regionalne potrawy. W konkursie wzięło udział 5 zespołów Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów giżyckiego i kętrzyńskiego.

Komisja w składzie Jolanta Urbanek – Przewodniczący – Zastępca Dyrektora oraz nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, Włodzimierz Bekiesza – Zastępca Przewodniczącego, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie oraz wykładowca na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie z ponad 20 letnim doświadczeniem w branży gastronomicznej, Edyta Truszczyńska – Członek, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, wyłoniła zwycięzców konkursu:

I miejsce – KGW w Miłkach – Zupa Wędkarza,

II miejsce – KGW w Linkowie  – Ziemniaczane gołąbki z mazurskim sosem grzybowym,

III miejsce – KGW w Drogoszach – Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami.

Relację z Reszelskiego Festynu Kulinarnego przeprowadziła na antenach TVP INFO i TVP3 Olsztyn regionalna stacja Telewizji Polskiej.

Zwycięzcom gratulujemy!

OT OLSZTYN

Informacje z regionów