Bitwa Regionów w Dobrym Mieście - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Bitwa Regionów w Dobrym Mieście

20 sierpnia 2022 r. na Przedmurzu w Dobrym Mieście odbył się Piknik z PRODUKTEM POLSKIM oraz Bitwa Regionów - Konkurs Kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów olsztyńskiego i nidzickiego. Wydarzenie połączone zostało z II Warmińskim Turniejem Rycerskim w Dobrym Mieście.

Uroczystego otwarcia wydarzenia dokonali goście honorowi Iwona Arent, Poseł na Sejm RP, Artur Henryk Chojecki, Wojewoda Warmińsko-Mazurski wraz z Jarosławem Kowalskim, Burmistrzem Dobrego Miasta i Jackiem Pawlikiem, Zastępcą Dyrektora Oddziału Terenowego KOWR w Olsztynie.

Wśród zaproszonych gości byli m.in. Paweł Warot, Dyrektor Oddziału IPN, Andrzej Abako, Starosta Olsztyński, Wiesław Domian, Prezes Zarządu Warmińsko-Mazurskiego Związku Kółek i Organizacji Rolniczych, Henryk Żuchowski, Dyrektor Oddziału Regionalnego KRUS,  Mieczysław Włos, Zastępca Dyrektora Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Regionalnego ARiMR.

Wydarzenie przyciągnęło wielu mieszkańców i turystów, gdyż na placu Przedmurza odbywała się rywalizacja w dwóch kategoriach: turnieje rycerski i bitwa kulinarna KGW. Liczne pokazy potyczek rycerskich, wykłady na temat sokolnictwa w Polsce, tresury ptaków drapieżnych i sztuki władania ogniem a także liczne stoiska rzemieślnicze. Dzieci i dorośli mogli spróbować swoich sił w strzelaniu z łuku, przymierzyć zbroję rycerską, obejrzeć obozowisko nawiązujące do okresu średniowiecza. Na dzieci czekały słodkie przekąski i kolorowy dmuchaniec. Wydarzeniu towarzyszyły stoiska informacyjne: KOWR, ARiMR, W-MODR, KRUS, WFOŚiGW w Olsztynie oraz AGRO Ubezpieczenia.

W Konkursie Kulinarnym dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa regionów” wzięły udział koła z terenu powiatów olsztyńskiego i nidzickiego. Komisja w składzie Wioletta Rutkowska – Przewodniczący, Jolanta Urbanek – Zastępca Przewodniczącego i Brygida Małeć – Członek, wyłoniła zwycięzców konkursu:

I miejsce – KGW  w Bartołtach Wielkich - Węgorz w sosie koperkowym,

II miejsce – KGW Jesionowianki - Ziemniak warmiński faszerowany mięsem, opatulony boczkiem z sosem borowikowym podawany z kiszoną kapustą,

III miejsce – KGW "Przyjaciele Zimnej Wody" - Gulasz z sarniny "Czekoladowa sarna".

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom!

 

Relacje w mediach:

https://radioolsztyn.pl/dobre-miasto-stolica-regionalnych-smakow-rywalizowaly-tam-kola-gospodyn-wiejskich/01652679

 

Informacje z regionów