W dniu 3 lipca 2022 roku odbyły się powiatowe eliminacje I etapu konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” Na terenie Wielkopolskiego Parku Etnograficznego w Dziekanowicach – skansen wsi wielkopolskiej w Dziekanowicach.
Do rywalizacji o miano najlepszego dania w powiecie gnieźnieńskim przystąpiło szesnaście Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały tradycyjne, charakterystyczne dla regionu potrawy.
Komisja w składzie: szef kuchni w restauracji InSide by Do Środka - Paweł Kamiński oraz szefowie kuchni z restauracji Stary Kamionek - Agnieszka i Przemysław Kulińscy, dokonała oceny potraw, a następnie wyłoniła trzy najlepsze dania w powiecie.
Pierwsze miejsce otrzymały szare kluchy z kapustą przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Fałkowie, na drugim miejscu znalazły się pyzy ziemniaczane z twarogiem przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Łubowie, natomiast trzecie miejsce otrzymały kacze pałki z aromatem pomarańczowo-jabłkowym w sosie własnym podawane z kluskami, zaprezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Modliszewie ,,Nowoczesne Panie".
Ponadto przyznano wyróżnienia dla: KGW „Wierzynianki” w Wierzycach, KGW w Ruchocinku oraz KGW Jankowo Dolne.
Wydarzenie uświetnili swoją obecnością Poseł na Sejm RP Ryszard Bartosik Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Poseł na Sejm RP Zbigniew Dolata. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Poznaniu reprezentował Dyrektor Bogdan Fleming.
Piknik cieszył się dużym zainteresowaniem odwiedzających, na których czekało wiele atrakcji oraz pysznego jedzenia. Wszystkim uczestnikom wydarzenia dziękujemy za przybycie, a Kołom Gospodyń Wiejskich gratulujemy życząc kolejnych sukcesów.
OT Poznań
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.