12 tradycyjnych potraw na Wielkanoc z Małopolski - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

12 tradycyjnych potraw na Wielkanoc z Małopolski

Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Krakowie rozstrzygnął konkurs „MałoPolska smakuje na Wielkanoc” i wyłonił laureatów. Do konkursu swoje potrawy zgłosiło 40 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa małopolskiego.

Celem konkursu było ukazanie bogactwa oraz różnorodności regionalnych tradycji kulinarnych związanych ze świętami Wielkiejnocy oraz promocja lokalnych i tradycyjnych przepisów kulinarnych.

Komisja Konkursowa nie miała łatwego zadania, ponieważ zgłoszenia były na bardzo wysokim poziomie i po długich naradach wybrała następujące propozycje wykonane przez poszczególne Koła (lista w kolejności alfabetycznej nazw potraw):

Babeczki do święconki - Koło Gospodyń Wiejskich Kaliś

Bundzulka - Koło Gospodyń Wiejskich  w Małem Cichem

Klops w welonie - Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczenicy

Lukrem malowana baba z Głębokiej - Koło Gospodyń Wiejskich w Głębokiej

Pasta jajeczna z chrzanem - Koło Gospodyń Wiejskich „Jaroszowianki” w Jaroszowicach

Pieczeń barania „Na dziko” - Koło Gospodyń Wiejskich w Sowlinach

Polewka w wersji świątecznej nazywana czasem Święconką - Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Bieczu

Trzęsionka - Koło Gospodyń Wiejskich Zielony Las

Trzęsionka - Stowarzyszenie KGW Lipowe

Uszewska święconka - Koło Gospodyń Wiejskich „Uszwianki” w Uszwi

Zalewajka Wielkanocna z jajkiem - Koło Gospodyń Wiejskich w Lubczy

Żurek na święconym, chrzanem podprawiony - Koło Gospodyń Wiejskich Wielmożanki

 

Wszystkim Laureatom składamy serdeczne gratulacje i życzymy zdrowych, wesołych Świąt!

 

OT Kraków

Informacje z regionów