Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Krakowie rozstrzygnął konkurs „MałoPolska smakuje na Wielkanoc” i wyłonił laureatów. Do konkursu swoje potrawy zgłosiło 40 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa małopolskiego.
Celem konkursu było ukazanie bogactwa oraz różnorodności regionalnych tradycji kulinarnych związanych ze świętami Wielkiejnocy oraz promocja lokalnych i tradycyjnych przepisów kulinarnych.
Komisja Konkursowa nie miała łatwego zadania, ponieważ zgłoszenia były na bardzo wysokim poziomie i po długich naradach wybrała następujące propozycje wykonane przez poszczególne Koła (lista w kolejności alfabetycznej nazw potraw):
Babeczki do święconki - Koło Gospodyń Wiejskich Kaliś
Bundzulka - Koło Gospodyń Wiejskich w Małem Cichem
Klops w welonie - Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczenicy
Lukrem malowana baba z Głębokiej - Koło Gospodyń Wiejskich w Głębokiej
Pasta jajeczna z chrzanem - Koło Gospodyń Wiejskich „Jaroszowianki” w Jaroszowicach
Pieczeń barania „Na dziko” - Koło Gospodyń Wiejskich w Sowlinach
Polewka w wersji świątecznej nazywana czasem Święconką - Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Bieczu
Trzęsionka - Koło Gospodyń Wiejskich Zielony Las
Trzęsionka - Stowarzyszenie KGW Lipowe
Uszewska święconka - Koło Gospodyń Wiejskich „Uszwianki” w Uszwi
Zalewajka Wielkanocna z jajkiem - Koło Gospodyń Wiejskich w Lubczy
Żurek na święconym, chrzanem podprawiony - Koło Gospodyń Wiejskich Wielmożanki
Wszystkim Laureatom składamy serdeczne gratulacje i życzymy zdrowych, wesołych Świąt!
OT Kraków
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.