12 tradycyjnych potraw na Boże Narodzenie z Małopolski - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

12 tradycyjnych potraw na Boże Narodzenie z Małopolski

W Oddziale Terenowym Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Krakowie został rozstrzygnięty konkurs „Polska smakuje na Boże Narodzenie”. Komisja konkursowa wyłoniła 12 tradycyjnych potraw zaproponowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa małopolskiego.

Celem Konkursu było ukazanie bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych związanych ze świętami Bożego Narodzenia oraz promocja tradycyjnych i regionalnych przepisów kulinarnych.

Komisja Konkursowa nie miała łatwego zadania, ponieważ zgłoszenia były na bardzo wysokim poziomie, a wszystkie potrawy wyglądały apetycznie.

Po długich naradach wybrano następujące propozycje wykonane przez poszczególne Koła:

Fizoły (fasola) ze śliwkami zwane Zufką – Koło Gospodyń Wiejskich w Łapszance,

Hałuśki ze śliwkami – Koło Gospodyń Wiejskich w Podsarniu,

Karp smażony – Koło Gospodyń Wiejskich w Sowlinach,

Kasza pęczak z suszonymi śliwkami i gruszkami – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Bieczu,

Kulebiak – Koło Gospodyń Wiejskich w Głębokiej,

Kulebiak Jawornicki – „Róża” Koło Gospodyń Wiejskich w Jaworniku,

Małopolskie gołąbki z kaszą pęczak i grochem w sosie grzybowym – Koło Gospodyń Wiejskich Gruszki w Brzeziu,

Pierogi z kapustą i grzybami – Koło Gospodyń Wiejskich „Ropica” w Ropicy Górnej,

Polewka Wigilijna – Koło Gospodyń Wiejskich w Lubczy,

Śliwka pod perłową pierzynką – Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczenicy,

Zupa fasolowa ze śliwką wędzoną – Koło Gospodyń Wiejskich „Jaroszowianki” w Jaroszowicach,

Zupa fasolowo-śliwkowa – Koło Gospodyń Wiejskich w Wróblowicach.

 

Wszystkim Laureatom składamy serdeczne gratulacje.

 

OT Kraków

Informacje z regionów