W Oddziale Terenowym Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Krakowie został rozstrzygnięty konkurs „Polska smakuje na Boże Narodzenie”. Komisja konkursowa wyłoniła 12 tradycyjnych potraw zaproponowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa małopolskiego.
Celem Konkursu było ukazanie bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych związanych ze świętami Bożego Narodzenia oraz promocja tradycyjnych i regionalnych przepisów kulinarnych.
Komisja Konkursowa nie miała łatwego zadania, ponieważ zgłoszenia były na bardzo wysokim poziomie, a wszystkie potrawy wyglądały apetycznie.
Po długich naradach wybrano następujące propozycje wykonane przez poszczególne Koła:
Fizoły (fasola) ze śliwkami zwane Zufką – Koło Gospodyń Wiejskich w Łapszance,
Hałuśki ze śliwkami – Koło Gospodyń Wiejskich w Podsarniu,
Karp smażony – Koło Gospodyń Wiejskich w Sowlinach,
Kasza pęczak z suszonymi śliwkami i gruszkami – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Bieczu,
Kulebiak – Koło Gospodyń Wiejskich w Głębokiej,
Kulebiak Jawornicki – „Róża” Koło Gospodyń Wiejskich w Jaworniku,
Małopolskie gołąbki z kaszą pęczak i grochem w sosie grzybowym – Koło Gospodyń Wiejskich Gruszki w Brzeziu,
Pierogi z kapustą i grzybami – Koło Gospodyń Wiejskich „Ropica” w Ropicy Górnej,
Polewka Wigilijna – Koło Gospodyń Wiejskich w Lubczy,
Śliwka pod perłową pierzynką – Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczenicy,
Zupa fasolowa ze śliwką wędzoną – Koło Gospodyń Wiejskich „Jaroszowianki” w Jaroszowicach,
Zupa fasolowo-śliwkowa – Koło Gospodyń Wiejskich w Wróblowicach.
Wszystkim Laureatom składamy serdeczne gratulacje.
OT Kraków
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.