Rynek żywności halal w Singapurze i pozostałych krajach ASEAN. Możliwości dla polskich eksporterów. - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Rynek żywności halal w Singapurze i pozostałych krajach ASEAN. Możliwości dla polskich eksporterów.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa serdecznie zaprasza przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego na webinarium p.t.:
"Rynek żywności halal w Singapurze i pozostałych krajach ASEAN. Możliwości dla polskich eksporterów."

14 lipca 2020 r. (wtorek), 9:30 – 12:00

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Podczas spotkania zaproszeni eksperci ds. żywności halal omówią m.in. następujące zagadnienia:

  • Jak rozumieć halal? Czym są produkty halal?
  • Zapotrzebowanie na produkty halal na świecie.
  • Potencjał rynku żywności halal w Singapurze i innych krajach ASEAN.
  • Eksport na rynki halal – kluczowe etapy.
  • Możliwości eksportu produktów halal z Singapuru do innych krajów ASEAN.
  • Różnice pomiędzy certyfikacją halal w krajach ASEAN i krajach arabskich.
  • Potencjał rynku produktów mięsnych w Singapurze (halal oraz non-halal)
  • Procedura certyfikacji halal.

 

Prelegenci odpowiedzą także na Państwa pytania przekazane podczas webinarium.

Webinarium będzie dostępne online (dla zarejestrowanych uczestników, dostępne będzie tłumaczenie angielsko-polskie) oraz transmitowane na żywo
na kanale YouTube Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (bez tłumaczenia).

Podmioty zainteresowane uczestnictwem w spotkaniu prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego  oraz przesłanie go na adres eksporter@kowr.gov.pl.

 

Termin nadsyłania zgłoszeń: 10 lipca 2020 r.

Liczba miejsc ograniczona.

 

Po zakończeniu procesu rejestracji otrzymacie Państwo link aktywacyjny
do webinarium oraz agendę spotkania.

 

Eksperci:

  • Zuraimi Jumaat, konsultant ds. halal, Dyrektor Zarządzający ds. ASEAN oraz współzałożyciel przedsiębiorstwa HAEBARA Singapore Pte Ltd.

Posiada bogate doświadczenie w branży halal na świecie. Kierował procesem dostosowaniarozwoju małych i średnich przedsiębiorstw w Singapurze do rynku halal oraz oceny ich gotowości do zgodności zprzepisami, w tym w zakresie jednej z największych ubojni drobiu w Singapurze. Doradzał instytucjom rządowym, organizacjom non-profit oraz małym i średnim przedsiębiorstwom w zakresie wejścia do branży halal poprzez budowę odpowiednich struktur. Pracował w Strategicznym Departamencie Certyfikacji Halal Islamskiej Religijnej Rady Singapuru (the Islamic Religious Council of Singapore (MUIS). Był również konsultantem halal dla Warees Halal Limited (agencja rządowa pomocnicza dla MUIS, zajmująca się m.in. programami budowania zdolności halal oraz międzynarodową certyfikacją halal).

  • Alvin Kwek, Prezes „Meat Traders Association Singapore” (Stowarzyszenie Importerów Mięsa w Singapurze)

Posiada 25 lat doświadczenia w handlu zagranicznym w relacjach z krajami Azji Południowo-Wschodniej, Ameryki Łacińskiej, Bliskiego Wschodu, Europy i Południowej Afryki. Specjalizuje się w handlu mrożonym mięsem, jak również produktami mleczarskimi, warzywami, produktami konserwowymi, mrożonymi owocami morza oraz innymi produktami spożywczymi.

Stowarzyszenie Importerów Mięsa w Singapurze (MTA) istnieje od 2001 roku. Obecnie członkami stowarzyszenia jest 75 podmiotów – przede wszystkim importerów mięsa oraz lokalnych sprzedawców. Zadaniem Stowarzyszenia jest nawiązywanie kontaktów biznesowych, jak również rozwój handlu zagranicznego i relacji importowo - eksportowych we współpracy z zagranicznymi agencjami rządowymi, stowarzyszeniami handlu zagranicznego oraz innymi podmiotami.

  • Tomasz Miśkiewicz, Mufti Rzeczypospolitej Polskiej, Przewodniczący Najwyższego Kolegium Muzułmańskiego, Muzułmański Związek Religijny w RP

Duchowny muzułmański. W 2000 roku ukończył wyższe studia teologiczne z zakresu prawa muzułmańskiego na Uniwersytecie Islamskim w Medynie, w Arabii Saudyjskiej. Od 2004 roku Mufti Rzeczypospolitej Polskiej oraz Przewodniczący Najwyższego Kolegium Muzułmańskiego MZR w RP.

Muzułmański Związek Religijny w Rzeczypospolitej Polskiej jest związkiem wyznaniowym działającym w Polsce od 1925 roku, skupiającym polską społeczność tatarską i muzułmańską. Od 2002 roku MZR działa na rzecz wspólnoty muzułmańskiej, poprzez certyfikowanie ubojni, zakładów przemysłu spożywczego oraz firm kosmetycznych. Wytworzone i certyfikowane produkty są przeznaczone dla konsumentów dbających o przestrzeganie zasad islamu. Muzułmański Związek Religijny w Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany i rozpoznawany jako instytucja certyfikująca Systemu Halal (Halal Certification Body) przez instytucje certyfikujące wielu krajów arabskich i azjatyckich, w tym Indonezji, Malezji oraz Singapuru.

 

 

Serdecznie zapraszamy do udziału!