- Opis Operacji I w Podprogramie 2014 - zakup żywności w procedurze zamówień publicznych
- Opis Operacji I w Podprogramie 2015 – zakup żywności w procedurze zamówień publicznych
- Informacje dla organizacji partnerskich
Organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym, które zostały wybrane w drodze konkursu organizowanego przez MRPiPS realizują projekty polegające na dystrybucji artykułów spożywczych dla osób najbardziej potrzebujących i prowadzeniu działań na rzecz włączenia społecznego osób najbardziej potrzebujących - więcej informacji na stronie https://www.gov.pl/web/rodzina/program-operacyjny-pomoc-ywnosciowa-2014-2020
- Opis Operacji I w Podprogramie 2016 – zakup żywności w procedurze zamówień publicznych
- Informacje dla organizacji partnerskich
Organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym, które zostały wybrane w drodze konkursu organizowanego przez MRPiPS realizują projekty polegające na dystrybucji artykułów spożywczych dla osób najbardziej potrzebujących i prowadzeniu działań na rzecz włączenia społecznego osób najbardziej potrzebujących - więcej informacji na stronie https://www.gov.pl/web/rodzina/program-operacyjny-pomoc-ywnosciowa-2014-2020
- Opis Operacji I w Podprogramie 2017 – zakup żywności w procedurze zamówień publicznych
- Wzory dokumentów i formularzy więcej ...
- Informacje dla organizacji partnerskich
Organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym, które zostały wybrane w drodze konkursu organizowanego przez MRPiPS realizują projekty polegające na dystrybucji artykułów spożywczych dla osób najbardziej potrzebujących i prowadzeniu działań na rzecz włączenia społecznego osób najbardziej potrzebujących - więcej informacji na stronie https://www.gov.pl/web/rodzina/program-operacyjny-pomoc-ywnosciowa-2014-2020
W ramach realizacji działań informacyjno-promocyjnych w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w listopadzie br. zorganizował cykl 16 spotkań wojewódzkich obejmujących briefingi prasowe i seminaria. Celem spotkań było podsumowanie realizacji Podprogramu 2017, planowana realizacja Podprogramu 2018 oraz stworzenie przestrzeni do dyskusji jednostkom realizującym POPŻ w temacie m.in. doświadczeń i dobrych praktyk w POPŻ oraz działań w przyszłych Podprogramach.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ) to krajowy program operacyjny mający na celu ograniczenie skali ubóstwa poprzez wspieranie systemów krajowych świadczących pomoc osobom najbardziej potrzebującym.
Jest realizowany w dwóch kluczowych obszarach:
1) zakup żywności w procedurze zamówień publicznych i dostarczenie jej do magazynów organizacji partnerskich przez wykonawców wybranych w drodze przetargu,
2) dystrybucja żywności wśród osób najbardziej potrzebujących i działania towarzyszące mające na celu włączenie społeczne i wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
10 października 2018 r. w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej odbył się briefing prasowy i konferencja podsumowujące Podprogram 2017 i otwierające Podprogram 2018 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, w ramach których Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pełni ważną i aktywną rolę.
- Opis Operacji I w Podprogramie 2018 – zakup żywności w procedurze zamówień publicznych.pdf
- Informacje dla organizacji partnerskich
Organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym, które zostały wybrane w drodze konkursu organizowanego przez MRPiPS realizują projekty polegające na dystrybucji artykułów spożywczych dla osób najbardziej potrzebujących i prowadzeniu działań na rzecz włączenia społecznego osób najbardziej potrzebujących - więcej informacji na stronie https://www.gov.pl/web/rodzina/program-operacyjny-pomoc-ywnosciowa-2014-2020
W ramach Programu osoby najbardziej potrzebujące otrzymują nieodpłatnie paczki z żywnością, pełnowartościowe posiłki, a także mogą brać udział w działaniach towarzyszących, których celem jest włączenie ich do społeczności lokalnych i poprawa sytuacji życiowej.
Dystrybucja żywności w Podprogramie 2018 rozpoczęła się w miesiącu dostarczenia artykułów spożywczych, tj. w październiku i trwała do końca czerwca bieżącego roku.
W realizację Podprogramu zaangażowane były 4 organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym (OPO): Federacja Polskich Banków Żywności (FPBŻ), Caritas Polska, Polski Komitet Pomocy Społecznej (PKPS) oraz Polski Czerwony Krzyż (PCK), które prowadziły dystrybucję artykułów żywnościowych oraz działania towarzyszące za pośrednictwem organizacji partnerskich regionalnych (OPR) oraz organizacji partnerskich lokalnych (OPL).
Opis Operacji I w Podprogramie 2019 – zakup żywności w procedurze zamówień publicznych.pdf
- Informacje dla organizacji partnerskich
W Podprogramie 2019 Organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym (OPO) wyłonione przez MRPiPS w konkursie https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2019-i-2020 będą realizować projekty dotyczące dystrybucji pomocy żywnościowej wśród osób najbardziej potrzebujących oraz działań towarzyszących mających na celu włączenie społeczne odbiorców pomocy żywnościowej. Zasady realizacji ww. działań przez OPO określono w Wytycznych Instytucji Zarządzającej obowiązujących w Podprogramie 2019 dostępnych na stronie https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2019
W ramach realizacji Podprogramu 2019 OPO przeprowadziły dystrybucję pomocy żywnościowej za pośrednictwem 107 magazynów organizacji partnerskich regionalnych (OPR) oraz ponad 2,5 tys. organizacji partnerskich lokalnych (OPL). Odbiorcom końcowym przekazano ogółem 71,7 tys. ton artykułów spożywczych w postaci paczek żywnościowych i posiłków. Do magazynów organizacji partnerskich dostarczono 19 rodzajów artykułów spożywczych. Łącznie rozdysponowano 6,2 mln paczek oraz 2,4 mln posiłków, a pomoc żywnościową otrzymało ogółem 1,35 mln osób. W zakresie środków towarzyszących odbiorcom pomocy żywnościowej była oferowana możliwość uczestniczeniaw działaniach mających na celu ich włączenie społeczne. OPO przeprowadziły łącznie ponad 9,4 tys. działań w ramach środków towarzyszących, obejmując nimi ponad 137,2 tys. odbiorców końcowych.
Jednocześnie w ramach realizacji Podprogramu 2019, ze względu na konieczność zapewnienia bezpieczeństwa pracownikom i wolontariuszom organizacji partnerskich przy realizacji dostaw i wydawania żywności w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2, KOWR zakupił środki ochrony osobistej dla pracowników/wolontariuszy organizacji partnerskich (maseczki ochronne, płyn dezynfekujący do rąk i powierzchni oraz rękawiczki ochronne).
Opis Operacji I w Podprogramie 2020 – zakup żywności w procedurze zamówień publicznych.pdf
- Informacje dla organizacji partnerskich
W Podprogramie 2020 Organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym (OPO) wyłonione przez MRiPS w konkursie https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2019-i-2020 będą realizować projekty dotyczące dystrybucji pomocy żywnościowej wśród osób najbardziej potrzebujących oraz działań towarzyszących mających na celu włączenie społeczne odbiorców pomocy żywnościowej. Zasady realizacji ww. działań przez OPO określono w Wytycznych Instytucji Zarządzającej obowiązujących w Podprogramie 2020 dostępnych na stronie https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2020