„Możliwości rozwoju eksportu polskiej żywności na rynek Izraela” - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

„Możliwości rozwoju eksportu polskiej żywności na rynek Izraela”

W dniu 14 listopada br., Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zorganizował seminarium „Możliwości rozwoju eksportu polskiej żywności na rynek Izraela”, w którym wzięło udział blisko 40 przedsiębiorców reprezentujących różne sektory branży spożywczej.

Uczestnicy seminarium mieli możliwość zapoznania się z informacjami nt. sektora rolno-spożywczego oraz potencjału rynkowego Izraela, zagadnieniami dotyczącymi kultury biznesowej oraz prowadzenia działalności gospodarczej w Izraelu przez firmy zagraniczne. Ponadto w drugiej części szkolenia zostały przedstawione informacje nt. możliwości sprzedaży polskich produktów na rynek izraelski oraz kwestie pozyskania certyfikatu koszerności.

W seminarium wystąpili:

- Pani Zofia Nojszewska, Kierownik Zagranicznego Biura Handlowego PAIH
w Tel Awiwie;

- Pani Anna Lengiewicz, Prezes Polsko-Izraelskiej Izby Gospodarczej;

- Pani Sarah-Ann Madi, Radca Handlowy w Ambasadzie Izraela w Polsce;

- Pani Natalie Azoulay, Dyrektor Zarządzający w Olforyou International Trading Forwarding;

- Pani Rivka i Pan Meir Stambler, Chabad Lubawicz Polska

Izrael jest ważnym rynkiem dla polskiej branży rolno-spożywczej. W 2018 roku wartość polskiego eksportu na ten rynek wyniosła 219 mln euro, co stanowiło znaczącą wartość wśród krajów pozaunijnych. Głównymi produktami eksportowanymi na rynek Izraela są: wołowina, cukier, przetwory zbożowo-mączne, wody mineralne, produkty mleczne oraz ryby i ich przetwory.

W dniach 26 – 28 listopada 2019 r. KOWR organizuje polskie stoisko narodowe oraz misję gospodarczą dla polskich przedsiębiorców w trakcie targów Israfood w Tel Awiwie.

News