Od 1 stycznia 2022 r. będą obowiązywać nowe przepisy w eksporcie artykułów rolno-spożywczych do Chińskiej Republiki Ludowej. Wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy prowadzący działalność produkcyjną, przetwórczą, magazynową, eksportujący żywność do Chin, będą podlegać obowiązkowi rejestracji w Generalnej Administracji Celnej ChRL.
Nowe przepisy w eksporcie artykułów rolno-spożywczych do Chińskiej Republiki Ludowej określają dwa Zarządzenia Generalnej Administracji Celnej ChRL:
Kogo dotyczą przepisy
Wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy prowadzący działalność produkcyjną, przetwórczą, magazynową, eksportujący żywność do Chin, będą podlegać obowiązkowi rejestracji w Generalnej Administracji Celnej ChRL.
Z obowiązku rejestracji wyłączeni zostali zagraniczni przedsiębiorcy produkujący dodatki do żywności i produkty powiązane z żywnością. Nowym zasadom rejestracji nie podlegają też eksporterzy.
Zasady rejestracji
Proces rejestracji może być zrealizowany w drodze:
oraz
Poniżej zamieszczamy listę kodów HS pobraną z systemu rejestracji indywidualnej https://cifer.singlewindow.cn zapisaną w formacie Excel w tłumaczeniu na język angielski oraz robocze tłumaczenia na język polski zarządzeń 248 i 249. Załączone zestawienie kodów celnych pozwala na określenie na podstawie kodu celnego, czy producent danego asortymentu podlega rejestracji indywidualnej czy rejestracji z rekomendacją przez właściwą inspekcję oraz w jakiej kategorii produktowej należy dany asortyment umieścić.
Nowych rejestracji należy dokonywać w systemie https://cifer.singlewindow.cn.
Aktywne rejestracje pozostają ważne. Wydłużeniu o 1 rok tj. do 5 lat ulega okres ważności aktualnych rejestracji (art. 16). Wnioski o przedłużenie rejestracji składa się w okresie na 6 do 3 miesięcy przed upływem obecnej rejestracji (art. 20).
Do nowego systemu https://cifer.singlewindow.cn zostaną przeniesione dane dotyczące aktywnych rejestracji.
W toku nowej rejestracji zostanie nadany numer rejestracyjny w ChRL, który będzie konieczny do odprawienia przesyłki po 1 stycznia 2022 roku.
Zasady zarządzania rejestracją:
Nowe zasady znakowania żywności eksportowanej do ChRL
Nowe przepisy [art. 15 zarządzenia 248 i art. 30 zarządzenia 249] uzupełniają obowiązujące zasady etykietowania żywności wywożonej do ChRL. Wprowadzony zostaje obowiązek umieszczania numeru rejestracyjnego (nadanego w Polsce lub w ChRL) na opakowaniu wewnętrznym i zewnętrznym. Zastosowane też zostaje ograniczenie możliwości naklejania etykiet. W odniesieniu do zdrowej żywności i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego etykiety muszą być nadrukowane.
Nowe zasady etykietowania żywności dotyczą żywności wyprodukowanej po 1 stycznia 2022 roku.
Informacja jest również dostępna na stronie KOWR - Informacje dla eksporterów pod adresem:
Załączniki:
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.