„Bitwa Regionów” na półmetku - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

„Bitwa Regionów” na półmetku

Dziesięć trzyosobowych reprezentacji kół gospodyń wiejskich stanęło w szranki podczas drugiego etapu konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” w Warszawie. Panie z Mazowsza konkurowały 11 maja w trakcie Pikniku Poznaj Dobrą Żywność. Autorki najlepszej potrawy pojadą na finał do Poznania.

Podniebienia jury podbił dziki bigos z dziczyzną i czerwoną porzeczką przygotowany przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Łuzkach. Drugie miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Korniczanki” ze Starej Kornicy za golonkę faszerowaną duszoną w ciemnym piwie, a trzecie przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Szulborzu Wielkim za policzki wołowe w sosie z grzybów leśnych z kaszą gryczaną.

Werdykt jury ogłosił zastępca dyrektora OT KOWR w Warszawie Paweł Smoliński. Zwyciężczynie odebrały nagrody z rąk Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego, który podziękował paniom za przywracanie smaków przeszłości.

„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Inicjatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Najlepszych 16 drużyn z całego kraju spotka się we wrześniu br. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

Aktualności