KOWR na targach Sial China 2018 w Szanghaju - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

KOWR na targach Sial China 2018 w Szanghaju

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wziął udział w odbywających się w Szanghaju od 16 do 18 maja 2018 r. największych wschodnioazjatyckich targach spożywczych Sial China 2018. Już po raz szósty KOWR zorganizował polskie stoisko narodowe z indywidualnym udziałem przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej podczas tych targów.

Na stoisku o powierzchni 300 m² swoją ofertę eksportową miało możliwość promować 11 polskich firm z sektora rolno-spożywczego produkujących m.in.: owoce w czekoladzie, musy owocowe, płatki kukurydziane, pieczywo chrupkie, zupy instant, krówki, lemoniady, cydry, sery topione, mleko i serwatkę w proszku, jogurty, mięso wieprzowe mrożone, herbaty, syropy, olej rzepakowy, mieszanki do pieczenia ciast i chleba, wypieki i słodycze.

Pierwszego dnia targów odbyło się oficjalne otwarcie polskiego stoiska narodowego, którego dokonał Pan Jacek Bogucki - Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który reprezentował Polskę również podczas oficjalnego otwarcia targów. Minister Bogucki podczas wizyty na polskim stoisku narodowym miał okazję porozmawiać z każdym z polskich przedsiębiorców obecnych na stoisku. Minister Bogucki uczestniczył również w pokazach kulinarnych, podczas których razem z kucharzami mógł osobiście spróbować sztuki lepienia pierogów.

Tego dnia stoisko KOWR odwiedził także Komisarz Unii Europejskiej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Pan Phil Hogan.

Każdego dnia targów na polskim stoisku narodowym odbywały się pokazy kulinarne, których celem była promocja polskiej kuchni i żywności oraz zaprezentowanie Polski jako kraju tradycyjnego i jednocześnie nowoczesnego pod względem kulinarnym.

W ramach misji handlowej zorganizowanej przez KOWR wspólnie z Zagranicznym Biurem Handlowym Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu S.A. w Szanghaju, w dniu poprzedzającym rozpoczęcie targów (15.05.2018 r.) polscy przedsiębiorcy mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach na temat tego, jak przygotować się do eksportu na rynek chiński oraz w rozmowach biznesowych B2B z potencjalnymi chińskimi kontrahentami. Zainteresowani mogli także odbyć wizytę w sklepie sieci G Super, specjalizującej się w żywności importowanej.

Ponadto w dniu 17 maja 2018 r. przedsiębiorcy wystawiający się na stoisku KOWR mogli dodatkowo korzystać przez cały dzień targowy z porad dwóch ekspertów ds. rynku chińskiego w zakresie dostosowania oferty swoich firm do potrzeb i oczekiwań chińskich importerów, dystrybutorów i konsumentów.

Było to jedno z kilku wydarzeń promocyjno-informacyjnych organizowanych w tym roku przez KOWR na rynku chińskim pod hasłem „Poland tastes good”. Rynek ten uznawany jest za jeden z perspektywicznych kierunków polskiego eksportu rolno-spożywczego.