KOWR na Koncercie Niepodległości w Paryżu - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

KOWR na Koncercie Niepodległości w Paryżu

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa był Partnerem koncertu upamiętniającego 100-tną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości, organizowanego przez Fundację Editions-Spotkania Piotra Jeglińskiego. Koncert odbył się 2 grudnia br. w Katedrze Św. Ludwika w Pałacu Inwalidów w Paryżu. Patronat honorowy nad tym wydarzeniem objął Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej Pan Andrzej Duda.

Z ramienia KOWR w uroczystości uczestniczyła Zastępca Dyrektora Generalnego Pani Monika Tyska.

KOWR, jako Partner tego wyjątkowego wydarzenia, zaprosił  gości bankietu na posiłek, składający się z polskich dań, opisywanych w słynnych francuskich książkach kucharskich. Podane potrawy opowiadały o Polsce i Francji i ich wspólnej historii. Menu bankietu składało się z dań związanych z królem Stanisławem Leszczyńskim, a także potraw autorstwa słynnego francuskiego kucharza Emila Bernard, który pracował dla generała Wincentego Krasińskiego, dowódcy polskiego pułku szwoleżerów gwardii Napoleona I. Część dań została zaczerpnięta z książki kucharskiej Edouarda de Pomiane Pożerskiego, syna  polskiego powstańca, który wyemigrował do Francji, który był autorem słynnych francuskich książek kucharskich oraz pierwszym radiowym dziennikarzem kulinarnym na świecie.

Zaproszeni goście mieli okazję skosztować dań m.in. z rakami i gęsiną, nie mogło zabraknąć także polskich grzybów – borowików i rydzów oraz owoców -  jabłek i śliwek w interesujących odsłonach przygotowanych przez mistrza kuchni Jarosława Uścińskiego.

Na koniec wieczoru każdy z gości otrzymał drobny upominek w postaci najsmaczniejszych polskich specjalności żywnościowych takich, jak m.in. powidła ze śliwek węgierek, konfitura z płatków róży oraz świąteczny piernik.