Na spotkaniu, które odbyło się 23 stycznia br., Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel zachęcał dyplomatów, aby stali się ambasadorami polskiego smaku. Uczestniczyli w nim przedstawiciele z ponad 40 placówek dyplomatycznych. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, na czele z Dyrektorem Generalnym Witoldem Stroblem, był współorganizatorem tego wydarzenia.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi co roku organizowało noworoczne spotkania z ambasadorami oraz radcami rolnymi i handlowymi placówek dyplomatycznych krajów, które mają siedzibę w Warszawie. W tym roku odbyło się ono we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, w odrestaurowanych pomieszczeniach służewieckiego hipodromu. – Sektor rolno-spożywczy stał się liderem polskiego handlu. W latach 2003-2017 polski eksport rolno-spożywczy wzrósł ponad sześciokrotnie – z 4 mld euro do ponad 25 mld euro – powiedział minister Krzysztof Jurgiel – Znaczny i stabilny wzrost wymiany handlowej oznacza też, że jesteśmy partnerem perspektywicznym, a współpraca z polskimi producentami jest szansą na rozwój i korzystną współpracę zarówno dla importerów, jak i eksporterów produktów rolno-spożywczych.
Minister podkreślił, że resort dokłada wszelkich starań, aby polskie produkty cechowały się najwyższą jakością i najwyższymi standardami bezpieczeństwa oraz wyśmienitymi walorami smakowymi. Dzięki stałemu rozwojowi technicznemu, technologicznemu i organizacyjnemu sektora spożywczego, Polska weszła do czołówki nowoczesnych i innowacyjnych europejskich producentów żywności.
Spotkanie było okazją do spróbowania tradycyjnych polskich potraw oraz specjałów. Na wydarzeniu było kilka wysp tematycznych: mięsna (potrawy z mięsa wołowego, wieprzowego oraz drobiowego), mleczna (jogurty oraz desery) oraz słodka (czekoladki, cukierki, ciasta). Ponadto goście mogli również skosztować polskich jabłek. Nie zabrakło pokazów kulinarnych zorganizowanych przez Związek Polskie Mięso, podczas których kreator smaku Marcin Budynek pokazywał jak przygotowywać i podawać pieczoną szynkę, a także jak przyrządzić tatara na bazie polskiej wołowiny i tradycyjnych polskich dodatków. Goście mieli możliwość uczestniczenia w warsztatach gotowania przygotowując samodzielnie danie pod okiem znamienitego szefa kuchni.
Zaproszenie na spotkanie przyjęli przedstawiciele placówek dyplomatycznych z Afganistanu, Armenii, Arabii Saudyjskiej, Azerbejdżanu, Bangladeszu, Białorusi, Bośni i Hercegowiny, Chin, Chorwacji, Czarnogóry, Danii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Iraku, Japonii, Kataru, Kazachstanu, Kolumbii, Republiki Korei, Libanu, Litwy, Malezji, Maroka, Mołdawii, Mongolii, Nigerii, Nowej Zelandii, Pakistanu, Panamy, Portugalii, Republiki Południowej Afryki, Rumunii, Serbii, Słowacji, Słowenii, Sri Lanki, Syrii, Tajlandii, Tunezji, Wenezueli, Węgier i Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
Pracownicy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przygotowali stoisko informacyjno-promocyjne.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.