Paczka żywności i możliwości - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Paczka żywności i możliwości

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to program operacyjny mający na celu ograniczenie skali ubóstwa poprzez wspieranie systemów krajowych świadczących pomoc osobom najbardziej potrzebującym. Jest realizowany w dwóch kluczowych obszarach: zakup oraz dystrybucja żywności wśród osób najbardziej potrzebujących i działania towarzyszące mające na celu włączenie ich do społeczeństwa, wzmacnianie samodzielności oraz kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

W ramach Programu najubożsi otrzymują nieodpłatnie paczki z żywnością i posiłki. Pomoc uzyskają osoby i rodziny o niskich dochodach miesięcznych, nie przekraczających 1268 zł dla osoby samotnej i 1028 zł dla osoby w rodzinie, a także niepełnosprawni, bezdomni, ci, którzy doświadczyli deprywacji materialnej i przez to zostali wyłączeni ze społeczeństwa. W Polsce grupę tę stanowi ok. 1,33 mln osób.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to nie tylko dystrybucja artykułów spożywczych, lecz także konkretne wsparcie dla osób znajdujących się w trudnym położeniu życiowym i materialnym , które ma pomóc im  wyjść z ubóstwa i powrócić do społeczeństwa. Służą temu warsztaty kulinarne, dietetyczne, zarządzania budżetem domowym, niemarnowania żywności  Chociaż paleta tych świadczeń jest bardzo szeroka, to okazuje się, że tylko niewielka część zakwalifikowanych uczestników POPŻ, odbierających żywność z nich korzysta. W dniach 1–16 grudnia 2017 r. przeprowadzimy kampanię telewizyjną skierowaną do osób korzystających z POPŻ oraz kwalifikujących się do otrzymania pomocy. Głównym przekazem kampanii jest poinformowanie o Programie oraz zachęcenie do uczestnictwa w warsztatach, działaniach towarzyszących organizowanych przez Organizacje Partnerskie. „Paczka żywności i możliwości” to 16 wyjątkowych filmowych przepisów na tanie i proste, a jednocześnie pyszne potrawy z wykorzystaniem produktów żywnościowych otrzymywanych w ramach Podprogramu 2017. Będzie je można zobaczyć w popołudniowym paśmie w wybranych stacjach telewizyjnych oraz na stronie internetowej KOWR. Dodatkowo przygotowaliśmy broszurę edukacyjno-kulinarną, która oprócz przydatnych informacji dotyczących niemarnowania żywności, budżetowania i ekonomii gospodarstwa domowego oraz dietetyki, zawiera wybrane przepisy z filmów „Paczka żywności i możliwości”.

Wszystkie przepisy i potrawy przygotowała Pani Anna Klajmon.

Broszura:

 

"Paczka żywności i możliwośći" (.pdf)

 

Lista odcinków: