XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych „Kulinarne dziedzictwo” - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych „Kulinarne dziedzictwo”

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych jest najbardziej rozpoznawalnym i prestiżowym konkursem związanym z tematyką gastronomiczną w regionie, organizowanym od 1999 roku. Uczestniczą w nim uczniowie z Polski oraz drużyny zagraniczne z zaprzyjaźnionych szkół. Kolejna już, jubileuszowa XX edycja odbyła się w dniach od 7 do 9 marca 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.

Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia oraz nawiązywanie współpracy ze szkołami z zagranicy. Impreza przyczynia się do rozwijania zawodowych zainteresowań uczniów, rozbudzania pomysłowości i inicjatywy u młodych ludzi. Ponadto konkurs sprzyja poszerzaniu wiedzy uczniów i nauczycieli zawodu na temat produktów wytwarzanych w ramach wspólnotowych i krajowych systemów jakości.

W  tym roku swoją kulinarną przygodę zapragnęli przeżyć uczniowie z Polski jak również z Czech, Gruzji, Francji oraz Chin. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty. 

Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie we współpracy z Oddziałem Terenowym Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Krakowie, Małopolskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników, Klubem Szefów Kuchni, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.

Honorowy patronat nad konkursem objęli: Wojewoda Małopolski Piotr Ćwik, Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski, Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Grzegorz Pięta, Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski, Małopolski Kurator Oświaty Barbara Nowak, Krakowska Kongregacja Kupiecka Wiesław Jopek, Przewodniczący Rady Dzielnicy XVI Zygmunt Bińczycki.

Rywalizacja konkursowa składała się z trzech konkurencji . Pierwsza z nich objęła zmagania kucharzy, druga barmanów kolejna zaś kelnerów. Wszystkie starania musiało wziąć pod uwagę konkursowe jury, stając przed niełatwym zadaniem wytypowania młodych talentów, wykazujących się szczególną oryginalnością tworzenia niezwykłych smaków potraw zaprezentowanych w odpowiedniej oprawie.

Gratulując laureatom, nagrody ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wręczyła Iwona Ciećko, zastępca dyrektora OT KOWR w Krakowie. Życzymy sukcesów na ścieżce zawodowej oraz ogromnej pomysłowości i ogromu inspiracji podczas kolejnej edycji konkursu.

Informacje z regionów