Wielkie Zatorskie Żniwa Karpiowe - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Wielkie Zatorskie Żniwa Karpiowe

W minioną niedzielę, 24 września br., na Łowisku Wędkarskim w Podolszu odbyły się „Wielkie Zatorskie Żniwa Karpiowe”. Wydarzenie zostało zorganizowane dla mieszkańców gmin Doliny Karpia oraz turystów pragnących poznać smaki produktów lokalnych i zobaczyć tradycyjne odłowy karpia.

Podczas tegorocznej edycji zorganizowane zostały liczne konkursy, koncerty oraz warsztaty stolarskie z rzeźbienia karpia w drewnie. Na straganach kulinarnych odbywały się degustacje potraw przygotowanych z lokalnych i tradycyjnych produktów przez Koła Gospodyń Wiejskich. Jednym z ważniejszych elementów wydarzenia był konkurs pt. „Mistrzostwa Szkół Gastronomicznych w grillowaniu karpia”. Uczniowie z terenu całego województwa w zespołach dwuosobowych mieli możliwość poznania tego wyjątkowego produktu, a rywalizując wykazali się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. W wydarzeniu wzięli również udział profesjonalni kucharze, którzy dzielili się swoim doświadczeniem i udzielali uczestnikom konkursu swoich porad. W zmaganiach uczestniczyło 6 zespołów ocenianych przez jury techniczne, które oceniało przygotowanie stanowisk kulinarnych, wykorzystanie produktów, czystość i profesjonalizm pracy oraz jury degustacyjne, które opiniowało wygląd i aranżację potraw, dobór składników oraz smak przygotowanej potrawy.

W jury degustacyjnym uczestniczyła Dyrektor OT KOWR w Krakowie Teresa Piekara, która po ogłoszeniu wyników wręczyła zwycięzcom atrakcyjne nagrody ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Informacje z regionów