Warsztaty „Nasze kulinarne dziedzictwo- smaki regionu Podkarpacia” - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Warsztaty „Nasze kulinarne dziedzictwo- smaki regionu Podkarpacia”

24 września br. w Jarosławiu odbyły się warsztaty „Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionu Podkarpacia”.

Wydarzenie, którego współorganizatorem był Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie skierowane było do uczestników projektu „Karpackie smaki na granicy dwóch kultur” realizowanego w ramach Polsko-Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży z dotacji Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in.: Dyrektor OT KOWR Rzeszów Jerzy Borcz oraz Wicestarosta Powiatu Jarosławskiego Mariusz Trojak, którzy pogratulowali wspaniałej inicjatywy.

Podczas warsztatów młodzież z Ukrainy oraz uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie - Skłodowskiej w Jarosławiu pod czujnym okiem przedstawicielek Koła Gospodyń Wiejskich w Korzenicy mieli okazję przygotować regionalne podkarpackie potrawy m.in.: pierogi z kaszą gryczaną, ciastka łabędzie podkarpackie oraz żurek podkarpacki.

Oprócz smakowitej części praktycznej, uczestnicy projektu wysłuchali prelekcji przedstawiciela Urzędu Marszałkowskiego, przybliżającego kwestię rejestracji produktu tradycyjnego. Głos zabrał również przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Rzeszowie, który przedstawił informacje na temat działalności KOWR, w szczególności przybliżył kwestie dotyczące promocji żywności wysokiej jakości. Uczestnicy wydarzenia mieli okazję bliżej poznać założenia powstania i funkcjonowania marki Polska Smakuje, a także zaznajomić się  funkcjonalnością strony internetowej www.polskasmakuje.pl

Informacje z regionów