„Wariacje z wieprzowiną” w Kowalu - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

„Wariacje z wieprzowiną” w Kowalu

8 lutego br. w Zespole Szkół CKR w Kowalu odbyły się Eliminacje Okręgowe II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Patronat nad wydarzeniem objęli: Kujawsko-Pomorski Kurator Oświaty, Wojewoda Kujawsko-Pomorski, Starosta Powiatu Włocławskiego oraz Burmistrz Miasta Kowal.

Konkurs odbył się pod hasłem „Wariacje z wieprzowiną” i składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Etap pierwszy polegał na rozwiązaniu testu przesłanego przez Komitet Główny Turnieju, natomiast drugi na przygotowaniu potrawy                          z wieprzowiny. Do tegorocznej rywalizacji konkursowej stanęło siedmiu uczniów                 z następujących placówek oświatowych: Zespół Szkół CKU w Gronowie, Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim, Zespół Szkół Chemicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie we Włocławku, Zespół Szkół nr 3 im. M. Grzegorzewskiej we Włocławku, Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu oraz Zespół Szkół CKR im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. Zmagania uczestników oceniało jury w składzie: Małgorzata Kowalczyk-Przybytek, Dyrektor Delegatury Kujawsko-Pomorskiego Kuratorium Oświaty, Agnieszka Dybowska, Przewodnicząca Rady Rodziców ZS CKR w Kowalu oraz Janusz Walczak, przewodniczący NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych i Prezes Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Kryteria punktacji obejmowały m.in. smak potrawy, stopień trudności wykonania potrawy, przestrzeganie przepisów BHP oraz prezentację wykonanego zadania. Najlepszy okazał się uczeń z ZS CKR w Kowalu, Kamil Krajewski, który przyrządził potrawę o nazwie: Policzki wieprzowe z Porto i czekoladą, II miejsce zajął Patryk Dłutowski, uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, który przygotował Schab wolno gotowany w cydrze, a III miejsce Szymon Kaczorek z Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku za Żeberka w miodzie, rozmarynie i pomarańczach. Laureatom konkursu zostały wręczone nagrody ufundowane m.in. przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Podczas wydarzenia pracownicy OT KOWR w Bydgoszczy zorganizowali stoisko informacyjno-promocyjne pod nazwą „Polska Smakuje”.

Informacje z regionów