„Słodkie Smaki Regionu” w Tucholi - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

„Słodkie Smaki Regionu” w Tucholi

1 października br. w Technikum Leśnym w Tucholi w ramach programów rządowych na rzecz polskiej wsi „Słodkie Smaki Regionu”, będących wspólną inicjatywą Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Środowiska, Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju odbyło się spotkanie mające na celu promowanie regionalnych potraw a także pokazanie bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.

Przedmiotem konkursu było opracowanie i wykonanie przez zespoły przepisu deseru regionalnego. Potrawy musiały być przygotowane z produktów regionalnych z dbałością o walory smakowe i estetyczne, ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych tradycji właściwych dla regionu reprezentowanego przez dany zespół.

Atrakcją spotkania był pokaz kuchni molekularnej i występ artystyczny uczniów Technikum Leśnego.

Laureatami konkursu zostały następujące Koła Gospodyń Wiejskich:

I miejsce –  KGW „Żurawinki” z Brzeźna za Leguminę babci Jadzi z żurawiną

II miejsce – KGW z Bysławka za krówki z patelni

III miejsce – KGW z Zalesia za Babę Śnieżną

Nagrody zostały  ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i wręczone przez Zastępcę Dyrektora Oddziału Terenowego KOWR w Bydgoszczy Pana Witolda Dierżaka oraz Pana Tomasza Latosa, Posła na Sejm RP.

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy cierpliwości w dalszym samodoskonaleniu.

Informacje z regionów