Polskie warzywa dają moc - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Polskie warzywa dają moc

W dniu 7 lutego br. w Łodzi odbył się finał dziewiątej edycji Wojewódzkiego konkursu kulinarnego „Jem smacznie zdrowo i kolorowo” organizowanego przez Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny w Łodzi przy udziale Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Łodzi.

Konkurs odbywający się w tym roku pod hasłem „Polskie warzywa dają moc” skierowany do uczniów klas V,VI,VII oraz VIII jest jedną z form Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę”.

W  finale , który odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi uczestniczyło siedem dwuosobowych drużyn. Uczniowie zaprezentowali szereg smacznych, a przede wszystkim zdrowych dań obiadowych na bazie polskich warzyw.

Najlepsze okazały się uczennice ze szkoły Podstawowej nr 7 z Tomaszowa Mazowieckiego za „Zupę krem z białych warzyw oraz kolorowe naleśniki”.

W jury konkursu  Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi  reprezentował  zastępca dyrektora   Marek Sarwa. Konkurs cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem młodzieży. W tym roku uczestniczyło  85 szkolnych drużyn z terenu całego województwa łódzkiego.  

Klasyfikacja końcowa Konkursu:

I miejsceSzkoła Podstawowa Nr 7 w Zespole Szkolno- Przedszkolnym nr 3 w Tomaszowie Mazowieckim, autorzy pracy: Magdalena Dworak oraz Kinga Gajewska, opiekun pracy: Ewa Kujda, danie: " Zupa krem z białych warzyw. Kolorowe naleśniki."

II miejsce Szkoła Podstawowa w Okupnie (powiat łaski), autorzy pracy: Julia Bednarska oraz Alicja Chinalska, opiekun pracy: Magdalena Walczak, danie: " Zupa krem z marchwi i papryki. Faszerowana papryka"

III miejsce – Szkoła Podstawowa Nr 1 w Brzezinach, autorzy pracy: Michał Pawłowicz oraz Bartłomiej Nawrocki, opiekun pracy:  Żaneta Wojtyra, danie: " Krem z zielonego groszku ze szpinakiem. Kotleciki  brokułowe z glazurowanymi marchewkami, puree ziemniaczane oraz stek z kalafiora i chipsy z selera"

Wyróżnienia otrzymali:

- Hania Rożenek oraz Ola Krzysztofik opiekun pracy Katarzyna Klimek, potrawa: „Zupa z pieczonej papryki. Sasznie z twarogiem”

- Damian Stawiszyński oraz Adrian Saganiak ze  Szkoły  Podstawowej w Bałdrzychowie (powiat poddębicki) opiekun pracy Jarosław Ignaczak, potrawa: ”Zupa krem z brokuła z grzankami. Kotlety z kiszonej kapusty wraz z surówką”

Nagrody dla zwycięzców I, II i III miejsce zostały ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Łodzi. Wszyscy uczestnicy oraz opiekunowie otrzymali gadżety oraz dyplomy od WSSE w Łodzi.

Informacje z regionów