OT KOWR w Koszalinie rozpoczął cykl spotkań edukacyjnych dla dzieci w Juchowie - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

OT KOWR w Koszalinie rozpoczął cykl spotkań edukacyjnych dla dzieci w Juchowie

OT KOWR w Koszalinie w dniu 08.05.2018 r. rozpoczął cykl spotkań edukacyjnych dla dzieci, które odbywały się na terenie Gospodarstwa Biodynamicznego Juchowo Farm koło Szczecinka, prowadzonego przez Fundację imienia Stanisława Karłowskiego.

Cykl dziewięciu spotkań edukacyjnych pn. „Lekcje zdrowia” potrwa do końca czerwca br. i weźmie w nich udział dziewięć szkół podstawowych z terenu powiatu koszalińskiego, kołobrzeskiego, wałeckiego, drawskiego, szczecineckiego i białogardzkiego.

Spotkanie otworzyła Aleksandra Basarab, Zasępca Dyrektora OT KOWR w Koszalinie, która przybliżyła dzieciom, czym zajmuje się KOWR i jaki jest cel wizyty dzieci na farmie ekologicznej w Juchowie. Głównym celem zajęć było przybliżenie dzieciom zasad zdrowego odżywiania, opartego na produktach ekologicznych oraz propagowanie zdrowego stylu życia prowadzonego w zgodzie z naturą.

Dzięki Danucie Sałagan, koordynatorce projektów pedagogicznych gospodarstwo ekologiczne Juchowo stało się tego dnia dla dzieci zarówno miejscem nauki, jak i niezapomnianych przeżyć i doświadczeń.

45 uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 4 z Kołobrzegu miały możliwość poznawać związki pomiędzy człowiekiem a środowiskiem naturalnym poprzez obserwację na terenie gospodarstwa. Mogli dowiedzieć się, jak należy opiekować się zwierzętami, by zapewnić im godne warunki życia. Uczniowie uświadomili sobie, w jaki sposób człowiek wpływa na środowisko naturalne i co należy robić, aby zachować lub przywrócić równowagę ekologiczną oraz piękno natury. Podczas wizyty dzieci angażowały w gospodarskie działania.

Poprzez panel edukacyjny „Od ziarna do chleba” uczniowie poznawali różne gatunki zbóż i produktów zbożowych, mieliły zboża na mąkę, a następnie piekły chleb oraz bułki. Poprzez quizy, burzę mózgów i dyskusje na temat produktów zbożowych i ich roli w codziennej diecie uczniowie odkrywali zboża i ich wartości odżywcze. Panel skończył się wspólnym drugim śniadaniem przygotowanym przez uczniów z produktów ekologicznych.

Następnie odbyły się zajęcia pt. „Od trawy do mleka”, na którym uczniowie dowiedzieli się, skąd bierze się mleko, jakie ma wartości odżywcze, jak produkuje się masło oraz twaróg domowym sposobem.

W ostatniej części programu pt. „Dobry opiekun zwierząt” dzieci wcieliły się w rolę dobrego gospodarza i pomagały karmić zwierzęta, poznawały ich zwyczaje, potrzeby itp.

Na zakończenie dnia wszyscy otrzymali z rąk Aleksandry Basarab, Zastępcy Dyrektora OT KOWR w Koszalinie dyplomy potwierdzające ukończenie „Lekcji zdrowia”.