Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

3 sierpnia 2019 r. w Zamościu odbyła się XIX edycja Ogólnopolskiego Konkursu ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionu’’.

Organizatorem wydarzenia była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubelskiego. Patronat Honorowy nad XIX edycją Konkursu objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu była identyfikacja i promocja wysokiej jakości żywności, wytwarzanej przez lokalnych wytwórców w oparciu o tradycyjne technologie
z wykorzystaniem regionalnych surowców.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się  pokazy kulinarne, degustacje produktów tradycyjnych pochodzących z Lubelszczyzny np.: kakorów i golasów z kaszy gryczanej z serem z Łobaczewa Małego oraz karpia z lubelskich stawów.

Wydarzeniu towarzyszyły liczne występy artystyczne oraz dla najmłodszych konkursy z nagrodami.

Jury finału regionalnego wyłoniło 11 zwycięzców oraz nominowało produkty, które przystąpią do finału konkursu w Poznaniu, gdzie zawalczą o nagrodę honorową „Perła 2019”.

Pracownicy Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Lublinie uczestniczyli w obradach Komisji Konkursowej oraz prowadzili stoisko informacyjno-promocyjne, na którym uczestnicy imprezy mogli uzyskać informację nt. działań promocyjnych, które realizuje KOWR pod wspólną marką „Polska Smakuje”.

Informacje z regionów