Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich

W dniu 9 sierpnia 2019 r. w Marszewie, oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa uczestniczył w konferencji skierowanej do Kół Gospodyń Wiejskich. Podczas oficjalnego otwarcia, odbyła się prezentacja zaproszonych KGW.

Organizatorem wydarzenia był Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. Główną ideą operacji jest wsparcie podmiotów uczestniczących w rozwoju obszarów wiejskich, ułatwienie wymiany wiedzy pomiędzy uczestnikami oraz rozpowszechnienie rezultatów działań na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.

Pan Adrian Ratajczyk podczas konferencji przybliżył uczestnikom wydarzenia, informację o Kampanii Polska smakuje, oraz „strefach Polska smakuje”, których organizatorem jest Oddział Terenowy KOWR w Poznaniu.

Podczas spotkania poruszono następujące zagadnienia:

  • lokalne, regionalne i tradycyjne produkty – dziedzictwo kulinarne, handel detaliczny, wprowadzenie do obrotu żywności, krótkie łańcuch dostaw,
  • krajowe i unijne systemy jakości żywności,
  • promocja produktów i promocja organizacji,
  • Formy organizacji KGW, źródła finansowania dla KGW,

Informacje z regionów