Kuchnia kujawsko-pomorska-inspiracją dla młodych kucharzy - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Kuchnia kujawsko-pomorska-inspiracją dla młodych kucharzy

7 kwietnia 2018 r. OT KOWR w Bydgoszczy wziął gościnny udział w III edycji konkursu kulinarnego pn. „Kuchnia kujawsko-pomorska-inspiracją dla młodych kucharzy”. Wydarzenie miało miejsce w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy.

Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej. Do prac w jury degustacyjnym został zaproszony Wojciech Kędzia, Zastępca Dyrektora OT KOWR w Bydgoszczy; Jowita Woszczyńska, Cukiernia Sowa; Agata Jędraszczak, Kuchnia Agaty; Marek Szczygielski, Pomorski Urząd Wojewódzki oraz Maciej Jeszka, Hotel Herbarium. W konkursie startowały 4 zespoły dwuosobowe złożone z uczniów klas drugich i trzecich technikum gastronomicznego oraz klas zawodowych. Ich zadaniem było przygotowanie 3 zestawów dania zasadniczego i deseru. Tematem przewodnim były kurczak zagrodowy i jabłko. Na stole jurorów pojawiły się m.in. pierś z kurczaka faszerowana piersią z kaczki z dodatkiem czerwonej kapusty i mini-torciku warzywnego składającego się z buraka czerwonego, cukinii oraz dwóch rodzajów papryk. Do tego podane zostały młode ziemniaki gotowane w łupinach oraz brokuł. Było przygotowane także puree ziemniaczane, kapusta zasmażana z boczkiem oraz rolada z kurczaka z masą knelową z brokułem i marchewką.

W czasie trwania konkursu kulinarnego uczniowie zaprezentowali pokaz wędzenia ciepłym dymem bukowo-olchowym wędlin, kiełbas, ryb, przy zastosowaniu starych metod wędzarniczych. Stanowisko cieszyło się ogromnym powodzeniem. Nagrodą główną w konkursie były warsztaty w Kuchni Agaty dla 2 osób oraz jednodniowy staż w Restauracji Werbena pod okiem wybitnego Szefa Kuchni. Organizatorami konkursu były Beata Lewińska i Magdalena Czekajewska- Stańczyk.

 

Informacje z regionów