Konkurs kulinarny „Gotuj z pasją” – Smaki Niepodległości rozstrzygnięty - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Konkurs kulinarny „Gotuj z pasją” – Smaki Niepodległości rozstrzygnięty

Piąta edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego „Gotuj z pasją” – Smaki Niepodległości odbyła się 8 listopada 2018 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku. Zwyciężyły uczennice ze szkoły w Ełku.

Konkurs kulinarny „Gotuj z pasją” przyciągnął młodzież ze szkół ponadgimnazjalnych pragnącą rozwijać swoje pasje związane ze sztuką kulinarną z terenu województwa warmińsko-mazurskiego. Celem tegorocznej edycji konkursu było uczczenie 100- rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, propagowanie i pogłębianie wiedzy z zakresu kuchni regionalnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz pobudzanie i rozwijanie pasji.

W konkursie wzięły udział zespoły dwuosobowe ze szkół gastronomicznych z woj. warmińsko-mazurskiego, których zadaniem było przygotowanie potraw zgodnie z przypisem na potrawę kuchni polskiej z okresu XX-lecia międzywojennego.

Oprócz zmagań kulinarnych dla młodzieży przygotowano pokaz kulinarny i wykłady związane z historią i zdrową kuchnią. 

Przygotowane potrawy oceniało jury w składzie: Michał Prokuski, szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie (przewodniczący), Rafał Żytyniec, dyrektor Muzeum Historycznego w Ełku,  Agnieszka Danielewicz, Wyższa Szkoła Gospodarki, Katarzyna Sepko, Kuźnia Smaku w Ełku i Dariusz Wasiela, zastępcy Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Olsztynie.

Pierwsze miejsce w konkursie zdobyła Soczysta polędwiczka z puree w duecie marchew-groszek, karmelizowanym jabłkiem i sosem wiśniowym. Danie to wykonane zostało przez uczennice Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku. Drugie miejsce wywalczyła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, otrzymując nagrodę za Bycze jaja (Kartacze). Trzecie miejsce, za Smażone gęsie serca panierowane w płatkach owsianych z kaszą owsianą i suszoną żurawiną, orzechami oraz pieczonymi burakami z miodem w sosie na bazie piwa karmelowego z marynowaną cebulą na oliwie z kolendrą, przypadło w udziale uczniom z Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.

Dariusz Wasiela pogratulował zwycięzcom konkursu i wręczył cenne nagrody rzeczowe ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Rywalizacji towarzyszyły ekipy lokalnych i regionalnych stacji radiowych i telewizyjnych.

Informacje z regionów