Kongres „Programy rządowe na rzecz polskiej wsi” w powiecie radomszczańskim - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Kongres „Programy rządowe na rzecz polskiej wsi” w powiecie radomszczańskim

W dniu 2 października br. Oddział Terenowy w Łodzi zorganizował kolejny konkurs dedykowany kołom gospodyń wiejskich, tym razem w powiecie radomszczańskim w województwie łódzkim w ramach cyklu „Programy rządowe na rzecz polskiej wsi”.

Program rządowy na rzecz polskiej wsi jest wspólną inicjatywą Ministerstwa Środowiska, Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju oraz  Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu było promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Przedmiotem konkursu było opracowanie przepisu i wykonanie deseru regionalnego przez każdy z zespołów. Potrawy były przygotowane z produktów pochodzenia polskiego z dbałością o walory smakowe i estetyczne, ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych tradycji właściwych dla regionu reprezentowanego przez Zespół.

Rangę wydarzenia podniosła obecność posłów na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej: Antoniego Macierewicza, Roberta Telusa, Anny Milczanowskiej oraz Grzegorza Lorka.

Konkurs „Słodkie smaki regionów” zgodnie z agendą spotkania był poprzedzony cyklem wykładów przeprowadzonych przez przedstawicieli  Resortu Środowiska, Krajową Administrację Skarbowa, WFOŚiGW w Łodzi. Prezentację przedstawił także KOWR, dotyczyła ona rejestracji produktu regionalnego.

Zwieńczeniem Konkursu „Słodkie smaki regionów” było wręczenie przez Zastępcę Dyrektora OT w Łodzi Marka Sarwę okolicznościowych dyplomów oraz nagród ufundowanych przez KOWR za 1,2 i 3 miejsce, które otrzymały Koła:

I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Kolonia Myśliwczów deser „Kozicka z Myśliwczowa”

II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Piaski deser „Leśny torcik”

III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Romanówka/Stefanówka deser „Szarlotka babci Maryni”

W czasie Kongresu odbył się także pokaz przyrządzania żywności molekularnej prowadzony przez profesjonalnego kucharza.

Nie zabrakło także stoiska informacyjno-promocyjnego prowadzonego przez pracowników OT KOWR w Łodzi, które cieszyło się dużym zainteresowaniem uczestników Kongresu.

Informacje z regionów