„IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych” - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

„IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych”

Europejskie Targi Produktów Regionalnych dobiegły końca. Ta wyjątkowa pod wieloma względami impreza odbyła się od 11 do 15 sierpnia br. pod Tatrami w Zakopanem już po raz IX – przyciągając rękodzielników i wystawców produktów regionalnych z całej Europy oraz rzesze turystów.

Organizatorzy IX Europejskich Targów przygotowali dla odwiedzających szereg atrakcji. Każdego dnia w wiosce targowej na Dolnej Równi Krupowej odbywały się pokazy kulinarne i degustacje, na których można było spróbować regionalnych potraw przygotowanych przez najlepsze podhalańskie restauracje, a także warsztaty, pikniki, gry dla dzieci oraz koncerty. Na Dolnej Równi Krupowej można było kupić tradycyjne wyroby z różnych regionów Polski, Węgier, Słowacji, czy Rumunii. Wśród odwiedzających dużą popularnością cieszyły się tradycyjne wędliny, oscypki, regionalne rękodzieło oraz warsztaty. We wtorek degustację miodów pszczelich oraz plastra pszczelego przeprowadził Jacek Sikoń. Tkania gobelinów można było nauczyć się u Doroty Opitz, natomiast tajniki malowania na szkle poznać można było u Marii Gładczan.

Swoje stoisko miał również Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który reprezentował Oddział Terenowy w Krakowie. Pracownicy informowali o mechanizmach administrowanych przez KOWR oraz w ramach promocji kampanii „Polska Smakuje” częstowali polskimi miodami, zachęcając producentów do rejestrowania się w aplikacji.

Ważnym punktem czwartego dnia Targów było ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy produkt tegorocznej imprezy. Wśród 58 zgłoszonych produktów laureatami zostali:

  • W kategorii „Produkty Regionalne pochodzenia zwierzęcego” zwyciężyła Wiejska Chata  za Polędwiczkę wędzoną. Na drugiej pozycji uplasowała się Pasieka Sobótka za miód z miętą, natomiast trzecie miejsce przypadło firmie Raglan za Miód Wierzbowy;
  • W kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego” zwyciężyła firma Sosta za Olej z pestek dyni z czosnkiem, drugie miejsce zdobyła Eco Cafe Zieleń za Konfiturę z czarnej porzeczki, natomiast trzecie miejsce przypadło schronisku Smaków za Ogórki Kiszone;
  • W kategorii „Napoje Regionalne” wszystkie trzy miejsca zdobył Pan Michał Izydorczyk za Hyćki: pierwsze miejsce za Nalewkę z kwiatów czarnego bzu, drugie miejsce za Wódkę z kwiatów czarnego bzu, trzecie zaś za Syrop z czarnego bzu;
  • W kategorii inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne” zwyciężył Sichlański Dworek za Sichlańskie pierogi jagnięce, na drugim miejscu znalazło się Gospodarstwo Agroturystyczne u Błaszczyków za Chleb domowy pszenno-razowy ze smalcem domowym, trzecie miejsce zdobyła Cafe Eco Zieleń za Bezę.

Dla zwycięzców Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa ufundował atrakcyjne nagrody.