Festiwal Zbójnickie Jadło o Złote Parzenice - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Festiwal Zbójnickie Jadło o Złote Parzenice

W dniu 17 sierpnia 2019 r. w Ustroniu w ramach „VI Międzynarodowego Zlotu Zbójników w Polsce” odbył się Festiwal – Konkurs Kulinarny Zbójnickie Jadło o „Złote Parzenice”.

Celem konkursu była promocja zapomnianych dań kuchni góralskiej i potraw pasterskich przygotowywanych zawsze na wolnym ogniu oraz wymiana receptur i wiedzy o produktach regionalnych. Impreza pozwoliła na odświeżenie odchodzących w zapomnienie potraw oraz była udaną próbą połączenia starych przepisów i tradycyjnych smaków kuchni polskich górali ze współczesnymi trendami gastronomicznymi. 

W szranki stanęło sześć zespołów, których zadaniem było przygotowanie tradycyjnej potrawy typowej dla rdzennych górali. Do kociołków „ustawionych pod chmurką” trafiły popularna wśród górali baranina, ale także wieprzowina i wołowina - przyrządzane na różne, ale zawsze tradycyjne sposoby. Nad przebiegiem rywalizacji czuwało międzynarodowe jury złożone z szefów kuchni oraz wybitnych postaci kulinarnych, które po degustacji i ocenie wyłoniło zwycięzców, a także przyznało nagrody i wyróżnienia.

Niewątpliwą atrakcją dla wszystkich gości i turystów było wspólne przygotowywanie na ogromnej kilkumetrowej patelni gulaszu, a następnie jego degustowanie.

Rywalizującym zespołom jak i licznie przybyłym odwiedzającym towarzyszyły występy kapel góralskich, a ubrani w tradycyjne ludowe stroje górale przeprowadzili pokaz wyrobu oscypków.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przygotował stoisko informacyjno – promocyjne, na którym można było zaczerpnąć informacji na temat działalności KOWR i kampanii „Polska Smakuje”.

Informacje z regionów