Człowiek jest tym, co je - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Człowiek jest tym, co je

Po raz trzeci w Zespole Szkół Centrum Szkolenia Rolniczego w Powierciu odbył się 13 marca 2019 r. Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Człowiek jest tym, co je”. Konkurs skierowany był do uczniów klas ósmych szkół podstawowych oraz klas trzecich gimnazjum. Do rywalizacji stanęła młodzież z ośmiu placówek.

Do pierwszego etapu konkursu przystąpiło 13 uczniów, których zadaniem było rozwiązanie testu z wiedzy kulinarnej. Po sprawdzeniu testów, komisja konkursowa wyłoniła sześć osób, które przeszły do kolejnego etapu. Osoby, które odpadły z dalszej rywalizacji otrzymały podziękowania za uczestnictwo i nagrody pocieszenia.

Etap drugi – praktyczny, obejmował wykonanie dwóch dań: pikantnego kurczaka ze szpinakiem na tagiatelle zatopionego w trzech serach oraz „Przebudzenia” we włoskim stylu, czyli deseru tiramisu z nutką truskawki w asyście złotego karmelu. Na każdego uczestnika II etapu czekało przygotowane stanowisko pracy oraz surowce odważone zgodnie z podaną recepturą. Na wykonanie zadania młodzież miała 90 minut.

Po degustacji dań, komisja konkursowa wyłoniła zwycięzców. Pierwsze miejsce zdobyła Barbara Świątek ze Szkoły Podstawowej w Dąbiu i otrzymała mikser planetarny, którego fundatorem był OT KOWR w Poznaniu. Drugie miejsce zajęła Karolina Rosiak ze Szkoły Podstawowej w Powierciu, a nagrodą dla niej był blender. Trzecie miejsce przypadło Piotrowi Żabierek ze Szkoły Podstawowej w Kramsku, w nagrodę otrzymał wagę dietetyczną.

Informacje z regionów