TAJWAN – NOWE REGULACJE W IMPORCIE PRODUKTÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH OD 1 LIPCA 2020 - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

TAJWAN – NOWE REGULACJE W IMPORCIE PRODUKTÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH OD 1 LIPCA 2020

Biuro Przedstawicielskie Tajpej w Polsce przekazało nam za pośrednictwem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP informację dot. nowych regulacji w imporcie 18 produktów rolno-spożywczych na Tajwan, które wejdą w życie 1 lipca 2020 r.

Wymienione poniżej produkty eksportowane na Tajwan będą musiały być zaopatrzone w świadectwo pochodzenia (Certificate of Origin, C/O):

węgorze, tilapie, ostrygi, szalotki, małże (clams, hard clams, haliotis dicersicolor), uchowce/słuchotki (abalones), czosnek, brokuły, kalarepa, czerwona fasola, grzyby uszaki bzowe (wood ears), grzyby shiitake,  zielona herbata, czarna herbata, częściowo fermentowana herbata, orzechy ziemne.

Dla węgorzy, tilapii, ostryg, małży i uchowców kopia świadectwa zdrowia może służyć jako C/O.

Nowe regulacje mają zapobiec wwozowi na teren Tajwanu zabronionych produktów rolno-spożywczych z Chin, które mogłyby trafić na Tajwan za pośrednictwem krajów trzecich.