Spotkanie z Korpusem Dyplomatycznym - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Spotkanie z Korpusem Dyplomatycznym

15 stycznia br. w Centralnej Bibliotece Rolniczej Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski spotkał się z przedstawicielami placówek dyplomatycznych. W wydarzeniu uczestniczyli Zastępcy Dyrektora Generalnego KOWR: Monika Tyska oraz Michał Wiśniewski. Spotkanie było okazją do zaprezentowania polskich produktów-rolno spożywczych oraz ich potencjału eksportowego.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wraz ze stowarzyszeniami branży rolno-spożywczej co roku organizują noworoczne spotkania z ambasadorami oraz radcami ds. rolnych i handlowych.  Przybyłych na tegoroczne wydarzenie gości przywitał szef resortu Jan Krzysztof Ardanowski.  – Chcemy być obecni na rynkach całego świata i temu służą podejmowane przez nas działania promocyjne. Chcemy jak najszerzej przekazywać informacje o polskiej żywności. Chcemy, aby przedstawiciele ambasad mieli pełną informację o tym, jakie jest nasze rolnictwo i jak wspaniała jest nasza żywność. Zależy nam na tym, aby jej jakością i smakiem dotrzeć do waszych gustów, do potrzeb kulinarnych i do waszych serc – powiedział.  Minister podkreślił także, że Polska jest krajem otwartym, a Polacy chcą poznawać inne smaki i korzystają z wielu zagranicznych produktów. Ponadto zwrócił uwagę na problem głodu na świecie, a tym samym marnotrawienia żywności. – Chcę współpracować z ludźmi dobrej woli, którzy nie akceptują tego, że żywność się marnuje podczas gdy ludzie umierają z głodu. Chcemy współpracować zarówno w wymiarze bilateralnym, jak też z organizacjami, które  walczą z głodem i ubóstwem. Zwiększamy kontakty z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa FAO. Złożymy wniosek o to, abyśmy  mogli być udziałowcem Światowego Programu Żywnościowego, który dziennie żywi około 100 mln ludzi. Ludzi, którzy bez tej pomocy by umarli – powiedział minister.

Spotkanie było okazją do spróbowania tradycyjnych polskich potraw oraz specjałów. Do skosztowania były m.in. wędliny, kiełbasy, sery, oleje, produkty mleczne oraz soki.

Zaproszenie na spotkanie przyjęli przedstawiciele placówek dyplomatycznych z  Afganistanu, Albanii, Argentyny, Austrii, Australii, Azerbejdżanu, Bangladeszu, Belgii, Białorusi, Brazylii, Chin, Chorwacji, Czarnogóry, Czech, Egiptu, Francji, Hiszpanii, Holandii, Indonezji, Irlandii, Izraela, Jemenu, Kataru, Kazachstanu, Kolumbii, Korei Południowej, Serbii, Libii, Litwy, Łotwy, Maroka, Niemiec, Palestyny, Peru, Rumunii, Serbii, Słowacji, Słowenii, Sri Lanki, Syrii, Szwajcarii, Tajlandii, Tunezji, Urugwaju, Wenezueli, Węgier, Wielkiej Brytanii i Wietnamu.

Aktualności