Polskie stoisko narodowe na targach Internationale Grüne Woche IGW w Berlinie - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Polskie stoisko narodowe na targach Internationale Grüne Woche IGW w Berlinie

W dniach 17-26 stycznia 2020 r. po raz 85. odbyły się w Berlinie międzynarodowe targi rolno-spożywcze zwane „Zielonym Tygodniem”. Podczas tegorocznej edycji targów Polska reprezentowana była przez KOWR oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na stoisku o powierzchni 143 m2 w Hali nr 11.2, a także przez Urzędy Marszałkowskie Woj. Kujawsko-Pomorskiego, Wielkopolskiego i Dolnośląskiego na stoiskach o łącznej powierzchni 193 m2 oraz przez Organizację Producentów Ryb Jesiotrowatych na stoisku o powierzchni 56 m2, a także kilka stoisk indywidualnych firm w innych sektorach.

Uroczystego otwarcia polskiego stoiska narodowego w dniu 17 stycznia 2020 r. dokonali: Pan Jan Krzysztof Ardanowski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Janusz Wojciechowski – Komisarz UE ds. Rolnictwa oraz Pan Grzegorz Pięta – Dyrektor Generalny KOWR. Na stoisku obecni byli również przedstawiciele Ambasady RP w Berlinie Pan Janusz Styczek – Zastępca Ambasadora, Pani Ewa Kowalewska-Borys – I Sekretarz oraz przedstawiciele MRiRW.

Targi "Grüne Woche" w Berlinie należą do największych światowych wystaw żywności, rolnictwa i ogrodnictwa. Każdego roku prezentowana jest szeroka gama międzynarodowych produktów spożywczych wszystkich typów: owoce, warzywa, nabiał, pieczywo i ciasta, wędliny oraz kiełbasy, owoce morza, napoje, przyprawy, a także maszyny rolnicze i ogrodnicze, artykuły wędkarskie i rybackie, zwierzęta hodowlane i domowe.

Na polskim stoisku narodowym zorganizowane zostały stanowiska informacyjno-promocyjne dla polskich przedsiębiorców, na których 14 firm mogło prezentować swoją ofertę oraz prowadzić sprzedaż produktów.  Oferty podwystawców  prezentowały bogaty przekrój produktów:  wyroby z gęsi, przetwory z owoców i warzyw - konfitury, syropy owocowe, kiszonki, zakwas buraczany, przetwory z borówki – konfitury, soki, produkty fermentowane, śmietany, twarogi, masło, kawior z jesiotra, ostropest plamisty, dziczyzna, pieczywo i ciasta, sok ekologicznej z jagody kamczackiej, orzechy laskowe, razowe ciastka, musli, precle, pieczywo, piwo niepasteryzowane tradycyjne oraz kawa.

Przez pierwsze trzy dni targów zapewniona została przez KOWR oprawa muzyczna polskiego stoiska narodowego, w której odwiedzający mogli posłuchać polskich utworów biesiadnych i rozrywkowych. Podczas wszystkich dni targowych na stoisku odbywały się pokazy kulinarne prowadzone przez polskich szefów kuchni, które przybliżały gościom smaki polskiej kuchni, a przez to również polską tradycję i kulturę kulinarną. 

Aktualności