Polskie stoisko narodowe na targach Gulfood 2019 - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Polskie stoisko narodowe na targach Gulfood 2019

17 lutego 2019 r. w Zjednoczonych Emiratach Arabskich w Dubaju rozpoczęły się międzynarodowe targi Gulfood, jedno z największych wydarzeń branży spożywczej na świecie. Tegoroczna 24. edycja targów, w trakcie której prezentowany jest szeroki przekrój produktów spożywczych ze wszystkich zakątków świata, potrwa pięć dni.

Targi dają wyjątkową okazję do doświadczenia prawdziwej kulinarnej różnorodności. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa bierze udział w targach Gulfood po raz drugi. W tym roku KOWR zorganizował polskie stoisko narodowe o powierzchni 188 m2, na którym obecnych jest 21 polskich firm z branży spożywczej. Dzięki temu na tegorocznych targach wystawiany jest bogaty asortyment polskich produktów żywnościowych: słodycze, w tym cukierki, ciastka, czekolada, batony, zbożowe przekąski,  a także soki, napoje, miody, mięso, produkty mleczarskie, rośliny strączkowe, innowacyjne jadalne naczynia jednorazowe z otrąb pszennych. Na polskim stoisku prowadzone są indywidualne spotkania i rozmowy b2b z potencjalnymi partnerami handlowymi oraz przedstawicielami instytucji rządowych ZEA.

Pierwszego dnia targów polskie stoisko odwiedził Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z oficjalną delegacją ministerialną, Robert Rostek, Ambasador RP w ZEA oraz Katarzyna Rzeźniczek, Radca ds. rolnych Ambasady RP w ZEA. KOWR reprezentowany był przez Pana Piotra Serafina, Dyrektora Generalnego oraz Katarzynę Kwiecień, Dyrektor Departamentu Wsparcia Eksportu. Tego dnia gośćmi polskiego stoiska byli także JE Sultan Bin Saeed Al Mansoori, Minister Gospodarki ZEA, Pani Mariam bint Mohammed Saeed Hareb Al Mehairi, Minister Stanu ds. Bezpieczeństwa Żywności ZEA oraz Pan Phil Hogan, Komisarz ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Komisji Europejskiej.

Odwiedzający targi mogą poznać smak tradycyjnych polskich potraw takich jak m.in. bitki wołowe z kaszą, racuchy z jabłkami, placuszki z dyni czy pierogi z gęsiną, które na bieżąco przygotowywane są podczas zorganizowanych przez KOWR pokazów kulinarnych na polskim stoisku narodowych, które jak zwykle zaprasza hasłem "Poland tastes good".

Aktualności